motylek Napisano 22 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2010 Witam, jestem na etapie wymiany nart no i czym wiecej opisów czytam tym mam wiekszy mętlik w głowie:eek:. w sumie wchodza w gre dwa modele Fischer progressor 7+ i VIRON 4.4. nie ukrywam ze chcialabym sie zmiescic w kwocie okolo 1000-1200zł. w progressor 7+ kusi mnie Dual Radius System(czyli ten "różny"promień skętu), natomiast w VIRON 4.4 Dynamic Grip Control (czyli lepsze trzymanie krawędzi i kontrolę toru jazdy). Na nartach jezdze od dluzszego czasu i nie ukrywam ze lubie jezdzic i ostro i od czasu do czasu rekreacyjnie - spokojnie. do tej pory jezdzilam na fischerach s-move. dla testu w tym roku wypozyczylam sobie atomic SL9 i co moge powiedziec jezdzi sie na nich naprawde ok. w zakrety wchodza super ale jak dla mnie maja ta wade ze dopoki jezdzi sie na nich szybko i agresywnie to jest ok,ale do wolnej jazdy sie nie nadaja (nogi męcza niesamowicie) Poszukuje cos uniwersalnego:) prosze o rady z gory thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 22 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2010 (edytowane) Siudemki odradzam serdecznie. To jest nieudana narta. Ósemki też bym nie polecał , bo jak już brnąć w zakup to lepiej w 9+ MOC JEST Z NIĄ Nie wierzyłem w te flowflexy i dualradiusy Pojeździłem przekonałem się Jest zacna Tego samego wyjazdu sprawdzałem Fischera WC SL , Heda SuperShapa i i Volkla na płycie Pistona Na grzebieniu na FIS-e Volkl się nie ogarniał ale nie mam pretensji lepszego narciarza się spodziewał................... Jak dla mnie Progress 9+ i tyle P.S. widziałem za 1400PLN Edytowane 22 Luty 2010 przez Nightgale 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylek Napisano 22 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2010 no tak progressor 9+ - tyle ze zaczynają sie od 160cm a ja potrzebyje 150cm maxymalnie 155cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 22 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2010 (edytowane) ile masz wzrostu?? ile wagi jaki poziom w skali forum?? ja jeździłem na fischerach od 7+ aż po 9+ i nie wydaje mi sie by 7+ była nie udana- technologiami się nie zajmuj bo nie odczujesz zadnej różnicy:) swoją drogą musisz poczytac duzo duzo bo tu testujesz sl9 a mowisz teraz o allroundach a to są 2 różne grupy nart:) taki allround do tego co piszesz jak jeździsz to dobry wybór tylko podaj tą wagę swoją wzrost i poziom w skali forum te progresory 7+ to fajna narta miękka i wybaczająca błędy virony tez są fajne wybierz po prostu tańsze:) Edytowane 23 Luty 2010 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylek Napisano 22 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2010 no i tu moze byc problem:) jestem nowicjuszka na forum i nie mam zielonego pojecia jaka wy tu macie skale. chce kupic jakies fajne nartki, i dlatego tez zalogowalam sie na forum zeby sie czegos ciekawego dowiedzieć. srednio mam ochote wywalic kase na narty z ktorych moge byc niezadowolona dlatego zajrzalam na skionline/forum:) SL9 wypozyczylam z czystej ciekawosci i moge teraz powiedziec ze to w ogole nie moja bajka. a co do nart allround... mam 165cm 60kg i co dalej? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2010 A może Rossignol Attraxion 3? Nie znam kobiety/osoby która by na nią narzekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2010 A może Rossignol Attraxion 3? Nie znam kobiety/osoby która by na nią narzekała. Moja Pani twierdzi, że są zbyt miękkie i słabo trzymają na stromym i twardym (52kg) ale ona charata głównie po bardzo stromych, czarnych trasach. No i musieliśmy dokupić narty twardsze a Rossi został na miękkie warunki bo to bardzo fajna narta na takie sprawy. Motylku- musisz coś więcej napisać na temat swojego poziomu jazdy i tego czego po narcie oczekujesz - bo trochę mało informacji jest. Powiem tylko, że obie wymienione narty także rozpatrywaliśmy dla mojej żony, Virony są dostępne w długości 155cm co jest zaletą i cięzko znaleśc nartę unisex o takiej długosci, dla Ciebie w sam raz. Z krótkich i ciekawych nart w dobrej cenie znaleźliśmy Salomony X Wing 8 i 10 oraz Aeromax Ti i te Virony, Progresora też bym nie skreślał. To wszystko fajne narty i trudno je będzie porównać nie wiedząc czego dokładnie oczekujesz i jak jeździsz. Myślę, że przy wyborze z tej grupy możesz sie wstępnie kierować kryterium cena/dostępnośc/się podoba. No chyba,ze coś więcej napiszesz Powiem tylko, że my zdecydowaliśmy się na to: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2919&id_modelu=4054 Dlaczego? Bo były przetestowane i jazda spodobała sie jazda na nich, są to narty ( niby damskie) dosyć twarde, bardzo uniwersalne, tolerujące dobrze jazdę klasykiem ale i krawędź nieźle ciągną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 23 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 Moja Pani twierdzi, że są zbyt miękkie i słabo trzymają na stromym i twardym (52kg) ale ona charata głównie po bardzo stromych, czarnych trasach. No to jest pierwsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 no i tu moze byc problem:) jestem nowicjuszka na forum i nie mam zielonego pojecia jaka wy tu macie skale. chce kupic jakies fajne nartki, i dlatego tez zalogowalam sie na forum zeby sie czegos ciekawego dowiedzieć. srednio mam ochote wywalic kase na narty z ktorych moge byc niezadowolona dlatego zajrzalam na skionline/forum:) SL9 wypozyczylam z czystej ciekawosci i moge teraz powiedziec ze to w ogole nie moja bajka. a co do nart allround... mam 165cm 60kg i co dalej? ... To ja napisze tak. Nie kupuj nart na 150 cm! To po pierwsze, bo to dobra długość na slalomki, a nie narty z grypy allround. Do do Progressorów 7 to nie uważam, żeby ta narta była zła. Czy masz możliwość je przetestować przed zakupem? Wg mnie będzie dla Ciebie duuużo lepsza niż 9+ A tak na marginesie to polecam Ci zerknięcie na narty typowo dla kobiet. Myślę, że sprawią Ci większą przyjemność. I długość ... ja poleciłbym Ci 160 cm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 23 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 No to jest pierwsza Widocznie powinna jeździc na 6'ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylek Napisano 23 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 pytał ktoś o moje umiejetności co ułatwi wybor nart ... moge napisać, tak zaliczam się do grupy 6-7 przewaga duzą do 7 w skali (1-10), a korzystałam z tego wskażniaka, oto link: http://sklep.intersport.pl/Dobor-nart-ocen-umiejetnosci-cinfo-pol-3.html z takimi "umiejętnościami" co możecie mi zaproponować???? ...i osobiście lepiej czuje sie na krótszych nartach. propozycja była 160 przy moich 165cm - nie wiem czy to dobry pomysl? jezdzilam kiedys na 157 malo komfortowo bylo w porownianiu z krotszymi np 150cm ,co prawda to bylo jakis czas temu wiec i umiejetnosci byly mniejsze jak i narty nie zaspecjalne Head, ktorych nawet modelu nie pamietam - epizod malo istotny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 23 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 A niem masz czasem filmiku albo fotki, który by pokazywał Ciebie w jeździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 23 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 pytał ktoś o moje umiejetności co ułatwi wybor nart ... moge napisać, tak zaliczam się do grupy 6-7 przewaga duzą do 7 w skali (1-10), a korzystałam z tego wskażniaka, oto link: http://sklep.intersport.pl/Dobor-nart-ocen-umiejetnosci-cinfo-pol-3.html z takimi "umiejętnościami" co możecie mi zaproponować???? ...i osobiście lepiej czuje sie na krótszych nartach. propozycja była 160 przy moich 165cm - nie wiem czy to dobry pomysl? jezdzilam kiedys na 157 malo komfortowo bylo w porownianiu z krotszymi np 150cm ,co prawda to bylo jakis czas temu wiec i umiejetnosci byly mniejsze jak i narty nie zaspecjalne Head, ktorych nawet modelu nie pamietam - epizod malo istotny:) I skala umiejetności zupełnie inna;)dla mnie skalą jest,że narciarz/narciarka/wie,co lubią"tygrysy',przecież jazda na muldach/przygotowanych;),tyczki,czy jazda biodrem po śniegu nie jest wyznacznikiem;)/.Jak czujesz się na siłach to Aurora Attiva;)-narta oczywiście fischera:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylek Napisano 23 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 A co myślicie o ATOMIC D2 Vario Cut???? przereklamowane czy godne polecanie? tyle ze tu krociakow typu 150 nie znajde niestety:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 23 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 Poszukałbym w długości 155- Virona 4.4 albo Salomona X Wing 8- na Alegro były w tych długosciach, Progresor 7+ też bedzie dobry ale w tej długości moze być trudnoosiągalny. Lepsze - twardsze narty nie będą Ci do takiej wagi i umiejętnosci potrzebne i będziesz sie męczyć- takie jest moje zdanie. Moge Ci polecić jeszcze jakieś kobiece ale takowe na poziomie zaproponowanych bedą sporo droższe. Ja bym brał Virona, bardzo poważnie rozpatrywalismy tą nartę dla mojej Żony -srebrne są dosyc fajne:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 23 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2010 A co myślicie o ATOMIC D2 Vario Cut???? przereklamowane czy godne polecanie? tyle ze tu krociakow typu 150 nie znajde niestety:( Jak czujesz się tak pewna -to do kobiet jest adresowana D2 VF 75:rolleyes:,ale zastanów się 10 x,albo wiecej:pBo koszt pozyskania tej narty jest dość duzy,a możliwości trzeba bardziej ocenić,niź tylko w skali forum:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 24 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2010 Odszczekuje herezje na temat Progressa 7. Po założeniu stabilizatora na kolano okazało się że to jest dobra narta !! Co nie zmienia mojego zdania , że dziewiątka jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 24 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2010 Odszczekuje herezje na temat Progressa 7. Po założeniu stabilizatora na kolano okazało się że to jest dobra narta !! Co nie zmienia mojego zdania , że dziewiątka jest lepsza. Ale czy lepsza dla dziewczyny ważącej 60 kg? No nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 24 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2010 Ale czy lepsza dla dziewczyny ważącej 60 kg? No nie wiem No nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylek Napisano 28 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2010 witam, skończyło sie na tym ze jestem posiadaczką fischer'ow progressor 7+!!! dwa dni temu udało mi sie trafić na XXI Międzynarodowe Targi Branży Sportowej i Outdoorowej KIELCE SPORT - ZIMA (hale Targów Kielce) gdzie mogłam porozmiawać z przedstawicielami Atomica, Fischera, Rossignola itd. najbardziej przekonujący okazał się pan z Fischera, który potwierdził mnie w przekonianiu ze progressor 7+ to dla mnie narta. Nartki zakupiłam wczoraj. namierzone na allegro za 1099zł. Odebrałam osobiście przy okazju wyjazdu w góry. WYPRÓBOWAŁAM i POLECAM!!! swietnie się prowadzą z dużą jak i małą prędkością. promień skrętu 12-17m - jaki chce taki mam zależy czy docisne tył czy przody nart. no i przede wszystkim stabilne i super sie trzymaja!! Gorąco Polecam:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 28 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2010 promień skrętu 12-17m - jaki chce taki mam zależy czy docisne tył czy przody nart. no i przede wszystkim stabilne i super sie trzymaja!! Gorąco Polecam:p Nie wiem i się nie interesowałem. To faktycznie charakterystyka skrętu - promień, zależny od sposobu dociśnięcia narty ?? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylek Napisano 28 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2010 Nie wiem i się nie interesowałem. To faktycznie charakterystyka skrętu - promień, zależny od sposobu dociśnięcia narty ?? Pzdr. ...a za to akurat odpowiada chyba Dual Radius System - budowa narty -połączenie w jednym modelu geometrii charakterystycznych dla nart slalomowych i gigantowych. ...albo z sposob w jaki jezdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 28 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2010 ...a za to akurat odpowiada chyba Dual Radius System - budowa narty -połączenie w jednym modelu geometrii charakterystycznych dla nart slalomowych i gigantowych. ...albo z sposob w jaki jezdze W zasadzie chodziło mi o sposób dociśnięcia tyłów - jazdy na nich - no bo "jazda na tyłach" to tak trochę nie "teges" Dlatego mnie zainteresowało w kontekście jazdy na tej narcie i jej charakterystyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi