marboru Napisano 19 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2010 (edytowane) W dniu dzisiejszym zakupiłem "na szybko" książkę zatytułowaną: "Narciarski Atlas Polski, Czech i Słowacji 2010" wydawnictwa Family Cup Sp. Z . Zrobiłem to bez dokładnego przejrzenia go w Saloniku Kolportera, bo cena wydawała mi się atrakcyjna...29 zł, i czasu nie miałem zbyt wiele na wnikanie w szczegóły. Właśnie przeglądam sobie mój nowy nabytek...i po kilkunastu minutach stwierdzam niestety, że wydatek poszedł w błoto a ja głupi dałem się skusić tym, że ogólnie ładnie jest to wydane. Powód takiego stwierdzenia jest bardzo ważny, a w zasadzie jest ich po tych kilku minutach dwa (w tym jeden moim zdaniem dyskredytujący tą pozycję): - zamieszczono tutaj kilka Ośrodków, które już od kilku lat są zamknięte...nikt nie pokusił się o sprawdzenie informacji chociażby w internecie, czy w 2010 te miejsca będą czynne (informacje takie mogą czytelnika wprowadzić w błąd co może go narazić na niepotrzebne koszty), - część Atlasu zawierającego np. Wisłę...niestety nie uwzględnia dokładnego opisu istotnego miejsca jakim jest bez względu na opinię o nim - Soszowa, ...to tak na szybko znalezione błędy. Z całą pewnością jest ich dużo, dużo więcej - ...pewnie o części nie będę wiedział bo niestety jeśli chodzi o wiedzę dotyczącą Słowacji, Czech jest ona znikoma... ...posiadaczom ww pozycji zalecam sprawdzanie informacji w internecie o interesujących Was miejscach. Tym, którzy myślą o zakupie - zakup odradzam. Edytowane 20 Luty 2010 przez JC usunięcie sponsorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 19 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2010 (edytowane) W dniu dzisiejszym zakupiłem "na szybko" książkę zatytułowaną: "Narciarski Atlas Polski, Czech i Słowacji 2010" wydawnictwa Family Cup Sp. Z . Zrobiłem to bez dokładnego przejrzenia go w Saloniku Kolportera, bo cena wydawała mi się atrakcyjna...29 zł, i czasu nie miałem zbyt wiele na wnikanie w szczegóły. Właśnie przeglądam sobie mój nowy nabytek...i po kilkunastu minutach stwierdzam niestety, że wydatek poszedł w błoto a ja głupi dałem się skusić tym, że ogólnie ładnie jest to wydane. Powód takiego stwierdzenia jest bardzo ważny, a w zasadzie jest ich po tych kilku minutach dwa (w tym jeden moim zdaniem dyskredytujący tą pozycję): - zamieszczono tutaj kilka Ośrodków, które już od kilku lat są zamknięte...nikt nie pokusił się o sprawdzenie informacji chociażby w internecie, czy w 2010 te miejsca będą czynne (informacje takie mogą czytelnika wprowadzić w błąd co może go narazić na niepotrzebne koszty), - część Atlasu zawierającego np. Wisłę...niestety nie uwzględnia dokładnego opisu istotnego miejsca jakim jest bez względu na opinię o nim - Soszowa, ...to tak na szybko znalezione błędy. Z całą pewnością jest ich dużo, dużo więcej - ...pewnie o części nie będę wiedział bo niestety jeśli chodzi o wiedzę dotyczącą Słowacji, Czech jest ona znikoma... ...posiadaczom ww pozycji zalecam sprawdzanie informacji w internecie o interesujących Was miejscach. Tym, którzy myślą o zakupie - zakup odradzam. Puść 5-kę w dół i wystaw na alledrogo. Zachwalaj jako doskonałą pozycję i świetną ceną. odzyskasz kasę z nawiązką i ......dobre samopoczucie. Edytowane 20 Luty 2010 przez JC usunięcie sponsorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 19 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2010 Mam poprzednie wydanie - dostałem w prezencie 2 lata temu, potwierdzam, ma wartośc papieru toaletowego. Nawet nie taką bo kartki zbyt sztywne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2010 (edytowane) Mam poprzednie wydanie - dostałem w prezencie 2 lata temu, potwierdzam, ma wartośc papieru toaletowego. Nawet nie taką bo kartki zbyt sztywne:D ...zbyt sztywne i śliskie:D:D:D Puść 5-kę w dół i wystaw na alledrogo. Zachwalaj jako doskonałą pozycję i świetną ceną. odzyskasz kasę z nawiązką i ......dobre samopoczucie. ...nowa szafka na książki stoi do połowy pusta, więc Atlas ma już swoje miejsce. Nie będę robił Bliźniemu, tego co mi nie miłe :-) Nauczka jest i w przyszłości jeśli będę chciał uzupełnić moją narciarską biblioteczkę to się przyjrzę temu co kupuję. Moja nieroztropność była związana z tym, że poprzedni zakup: Poradnik Narty od Pascala - był naprawdę bardzo dobrym zakupem. Tą pozycję serdecznie polecam zwłaszcza początkującym narciarzom. Edytowane 20 Luty 2010 przez marboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 20 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2010 ...zbyt sztywne i śliskie:D:D:D ...nowa szafka na książki stoi do połowy pusta, więc Atlas ma już swoje miejsce. Nie będę robił Bliźniemu, tego co mi nie miłe :-) Nauczka jest i w przyszłości jeśli będę chciał uzupełnić moją narciarską biblioteczkę to się przyjrzę temu co kupuję. Moja nieroztropność była związana z tym, że poprzedni zakup: Poradnik Narty od Pascala - był naprawdę bardzo dobrym zakupem. Tą pozycję serdecznie polecam zwłaszcza początkującym narciarzom. Przecież Pascal ma najlepsze przewodniki. Ja gdziekolwiek się wybieram na wojaże europejskie takie poznawcze a nie leżące, to zawsze szukam co Pascal ma do zaoferowania w przewodnikach o danym miejscu. Polecam. lepszych na rynku nie znajdziesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 20 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2010 Pascal ma dobre przewodniki ale najlepsze (albo jedne z najlepszych) ma australijska marka Lonley Planet. Wiele przewodników Pascala to przedruki z kultowego "Lonleja" adaptowane przez to wydawnictwo przez naszych tłumaczy, inne są wzorowane na modelu australijczyków ale bardzo odstają w kwestiach szczegółowości i aktualizacji. Mój jeden znajomy coś takiego dla nich robił z jednym przewodnikiem. Czesto takie adaptowanie bardzo różnie i zabawnie wychodzi. Wiele przewodników "Lonleja" jest praktycznie co roku aktualizowanych i ukazuje się w takim cyklu wydawniczym, głównie chodzi tu o przewodniki trampingowe dla ludzi, którzy podrózują sami bez żadnych rezerwacji i organizacji. Rewelacyjnie mają zrobione np Indie, gdy mieliśmy przedruk tego przewodnika z Pascala ze sobą to ten był obarczony masą błędów i często czytaliśmy go w pociągach dla rozrywki bo tłumacz robił śmieszne pomyłki zupłnie nie rozumiejąc specyfiki tego kraju. Jeździłem dużo po Italii z Pascalem, miał bardzo ładnie rozpisaną część dotyczącą zwiedzania, niezle mapki miast, dobrze rozpisaną komunikację ale w kwestiach praktycznych czyli noclegi, knajpy, tanie zakupy itp to informacje szczątkowe i nieprzydatne, praktycznie brak informacji dla poruszających się samochodem -np kwestie parkowania kluczowe w tym kraju nie wystepują. W kwestii szczegółowości i dokłdności Lonleja miałem kilka naprawdę zdumiewających przygod i byłem pod wrazeniem tych przewodników, kilka razy ratowały nas ze sporych opresji noclegowo-komunikacyjnych w różnych dziwnych krajach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi