arbiter Napisano 14 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2010 Witam wszystkichPozwolę sobie po raz pierwszy na tym forum napisać małą relację z wyjazdu termin 7-13.02.2010Wyjaz z Warszawy w piątek 22.30 , trasa przez Mikulov i nową autostradą wokół Wiednia. Droga rewalacyjnie pusta i sucha , winietkę czeską zakupiłem na stacji bp w Cieszynie ( 54 zł ) zdziercy a winietkę austryjacką tuż przed wiazdem na nową autostradę , ok 40 km od granicy po prawej stronie duża ładna stacja . Ciekawostka taka że w Czechach paliwo ( ropa ) kosztuje ok 30 koron czyli 5,10 - 5,40 zł !!! a w Austrii na tej stacji i na innych tylko nie przy austostardzie można kupić paliwo poniżej 1 EU .Wyjazd rodzinny 4 osoby , kwatera bardzo fajna ( ok 70 m ) tuż przy parku obok term , koszt 84 EU.POBYT :mozna powiedzieć że pogoda dopisała 1 dzień słoneczko za małymi chmurami2-3 rewelacja , samo sloneczko4 dzień , śnieg od 12.30 ale spokojnie dało się "śmigać "5 niestety napadałow nocy tyle że :eek: na trasach masakra mimo że wcześniej wyratrakowane było 6 nam się udało , pojechaliśmy do Sport Gastein które było ponad chmurami :DPrzez te 6 dni udało się zjeździć prawie całą dolinę .Mój ranking górek :1. SPORT GASTEIN - rewelacja , długie fajne trasy mimo że ich nie zawiele2. DORFGASTEIN razem z GROBARL bardzo fajne czerwone i szybkie ławki3. BAD HOFGASTEIN 4. BAD GASTEIN dla mnie pomyłka , z jednej strony tylko słaba niebieska a z drugiej jedna czerwona przechodząca w czarną jest godna poleceniaTo są moje odczucia Osobny temat to termy , nawet apartament chciałem miec blisko tak aby skoczyć kilka razy bez kłopotu .I powiem tak , na termach w Bad byłem po raz pierwszy i ostatniMamy tam jeden basen z wodą 32" i z niego można wypłynąć na zewnątrz , obok jacuzzi z wodą 36 " , stefa FAMILY gdzie dzieciaki mają dwie zjeżdźalnie Stefa saun jest najbardziej godna polecenia .Mi zabrakło takiej zabawy jak w Langerfeld ;)Osobna sprawa to karta pobytowa Gastein dzięki której uzyskujemy zniżki , i tak na termy bilet kosztuje 22 eu a z kartą 21 eu :eek: ( 1 euro ) różnicy.Jak się doszukałem to można sprawdzić swoje jazdy ale tylko w DORFGASTEINOgólnie był to mój 19 wyjazd w alpy i należy go zaliczyć do udanych.Troszkę chaotyczna ta relacja ale :- moja pierwsza - pisana na gorąco 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 14 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2010 Nie należy kupować winiet na stacjach benzynowych przed Cieszynem, ja polecam budki prowadzone przez Pepików na granicy - winieta Czechy 42 zł - budki są po prawej stronie jak sie wyjeżdża spod zadaszenia starego przejścia. Winiety na Austrię tylko w Austrii bo na tym to i Pepiki teraz nieżle drą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbiter Napisano 14 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2010 Nie należy kupować winiet na stacjach benzynowych przed Cieszynem, ja polecam budki prowadzone przez Pepików na granicy - winieta Czechy 42 zł - budki są po prawej stronie jak sie wyjeżdża spod zadaszenia starego przejścia. Winiety na Austrię tylko w Austrii bo na tym to i Pepiki teraz nieżle drą kupiłem bo nagadali mi że płatna droga od granicy a jeszcze w kwesti winiet na CZECHY , to mam watpliwość czy ta droga od samej granicy jest płatna wydaje mi się ,że spokojnie mozna dojechać do pierwszej stacji benzynowej i tam zakupić może się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 14 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2010 Droga jest płatna od zjazdu na Żylinę czyli po ok 5 km, z kupowaniem winiet w Czechach na stacjach benzynowych mam złe doświadczenia, zreszta po co jak można nabyc w budce na granicy za te same pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 Wjeżdżając do Czech należy kupować winietę jak najszybciej. Mam za sobą przejazd z Austrii kiedy ominęliśmy budkę na granicy i do samego Brna była nerwówka, bo albo nie mieli winiet w ogóle (była to końcówka roku) albo same miesięczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 Ja jak wyjeżdżam to kupuję tu: https://www.tolltickets.com/ Zwłaszcza jak jedzie się przez kilka krajów zawinietowanych. Koszt przesyłki 10 zł. Inie muszę się już nigdzie zatrzymywać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 od 1 stycznia 2019 winiety zarówno na Słowacji jak i w Czechach są elektroniczne, można kupić on-line, szukajcie a znajdziecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 W zeszly weekend wrocilem z Doliny Gastein i jestem w pelni zadowolony z pobytu. Objezdzilismy wszystkie osrodki w dolinie (Dorfgastein, Bad Hofgastein, Sportgastein) plus dwa razy bylismy w Dienten i raz w Alpendorf. Od 2010 roku gdy powstala relacja rozpoczynajaca watek chyba sie tam wiele zmienilo, bo nie zauwazam mankamentow w tym rejonie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 1 godzinę temu, Sariensis napisał: od 1 stycznia 2019 winiety zarówno na Słowacji jak i w Czechach są elektroniczne, można kupić on-line, szukajcie a znajdziecie. W Czechach maja jeszcze standardowe naklejane na szybe, kupowalem dwa tygodnie temu jadac przez Czechy do Austrii. Na Slowacji w drodze powrotnej dostalem juz tylko wydruk z kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 21 minut temu, MichalR napisał: W Czechach maja jeszcze standardowe naklejane na szybe, kupowalem dwa tygodnie temu jadac przez Czechy do Austrii. Na Slowacji w drodze powrotnej dostalem juz tylko wydruk z kompa to ciekawe, bo kupując w grudniu informowano mnie, że stare winiety traca ważność z dniem 31 grudnia 2018 bo wprowadzają elektroniczne od 1 stycznia 2019, ale kto tam za nimi nadąży - czeski film jednym słowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi