lokiec3 Napisano 19 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2010 kol. lokiec3 prawdopodobnie zawitam tam w jeden dzień z moim 9 letnim synem i gdybyś miał polecić z tego ośrodka najlepsze miejsca i trasy to które byś wybrał -tak ,aby móc to zobaczyć i zjeździć co nieco w 1 dzień ??? trasy czarne i ostro nachylone czerwone odpadają, bo dla młodego to jeszcze katorga. napisz jeszcze ,gdzie najlepiej podjechac samochodem- na który parking,bo czytałem ,że do Serfaus raczej wjechac sie nie da. z góry dzięki za rzeczowe info Najlepiej wjechać do Fiss. Do Serfaus tylko w sobotę i tylko goście zakwaterowani we wiosce. Z tego miejsca masz w zasięgu żółta gondola do Ladis nazywa się Sonnenbahn. Po wjechaniu na mały wierzchołek, wysiadasz i masz długą niebieską do Ladis. Możesz wjechać z Fiss niebieską gondolą Moseralmbahn do góry i tam jest niebieska trasa pod krzesłem Rastbahn. Jeszcze w tej części ośrodka możesz skierować się z górnej stacji Moseralmbahn w prawo dojechać do kolei Waldbahn pod nią trasa jest czerwona ale nie taka straszna. Również Moserabfart do Fiss też nie jest taki straszny niby czerwona ale ja bym zaliczył do górnych stanów niebieskiej. Dalej bym się nie zapuszczał z umiarkowanymi umiejętnościami syna bo w dół będziesz musiał gondolami jeździć a nie na nartach. Ale myślę, że to co podałem w zupełności na 1 dzień starczy. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afrikaner Napisano 19 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2010 dzieki za info. poczytałem i poszukałem po necie troche na temat tego ośrodka i stwierdziłem ,że będąc tak blisko naprawdę warto tam zajrzeć i poszukac miejscówki na przyszly rok. tu wrzucam dla zainteresowanych super fotki tego ośrodka z jakiegoś tam niemieckiego forum: http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=34406&sid=8fac24419ac027f257ae42aecb3519fd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 19 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2010 http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=34406&sid=8fac24419ac027f257ae42aecb3519fd Ale galeria i to w wątku:eek::eek::eek: Klasa:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek3 Napisano 8 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2010 Drodzy bywalcy, Czy ktoś był w tym ośrodku w kwietniu? Planuję wyjazd między 10 a 18 kwietnia. To będzie ostatni tydzień sezonu w tym ośrodku. Tani skipas:) ale nie o to chodzi. Najważniejsze, czy da się pojeździć tylko po czubkach północnych tras, czy jest szansa na inne trasy, no może z wyjątkiem tych najniższych i południowych. Wiem, że z pogodą nigdy nie wiadomo, ale może macie jakieś doświadczenia. A może inne ciekawe ośrodki w tym rejonie na kwiecień, poza Soelden i Ischgl, bo te już znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra Napisano 8 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2010 Drodzy bywalcy, Czy ktoś był w tym ośrodku w kwietniu? Planuję wyjazd między 10 a 18 kwietnia. To będzie ostatni tydzień sezonu w tym ośrodku. Tani skipas:) ale nie o to chodzi. Najważniejsze, czy da się pojeździć tylko po czubkach północnych tras, czy jest szansa na inne trasy, no może z wyjątkiem tych najniższych i południowych. Wiem, że z pogodą nigdy nie wiadomo, ale może macie jakieś doświadczenia. A może inne ciekawe ośrodki w tym rejonie na kwiecień, poza Soelden i Ischgl, bo te już znam. zobacz sobie to: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=10320 podobno w czerwcu trenuje tam Beny Raich;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkristoff Napisano 8 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2010 Drodzy bywalcy, Czy ktoś był w tym ośrodku w kwietniu? Planuję wyjazd między 10 a 18 kwietnia. To będzie ostatni tydzień sezonu w tym ośrodku. Tani skipas:) ale nie o to chodzi. Najważniejsze, czy da się pojeździć tylko po czubkach północnych tras, czy jest szansa na inne trasy, no może z wyjątkiem tych najniższych i południowych. Wiem, że z pogodą nigdy nie wiadomo, ale może macie jakieś doświadczenia. A może inne ciekawe ośrodki w tym rejonie na kwiecień, poza Soelden i Ischgl, bo te już znam. zaczne od pochwaly osrodka, naprawde warty zahaczenia, nalezy do moich ulubionych (bylem tam 3 razy w ciagu ostatnich 2 tygodni), bo jest gdzie poszalec, moge tylko potwierdzic co opisal lokiec3 co do terminu jaki podales moze byc roznie (trudno wrozyc co przyniesie nastepny miesiac), teoretycznie ok. 130 km tras lezy powyzej 2000 m.n.p.m, ja osobiscie tak pozno nie bylem tam (najpozniej 2 polowa marca)bo lepsze warunki panowaly na lodowcach ale moze w tym roku zima jeszcze potrzyma w tym terminie celowalbym w Pitztaler lub Kaunertaler Gletscher, choc do Ischgl lub Sölden nie ma porownania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 9 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2010 (...) Nie dotarłem nawet na najwyższy szczyt ośrodka Pezid 2770 m ale pogoda wzięła nade mną górę. (...) Nie żebym chciał ci robić przykrość ...ale nie być na Pezidzie to jak ...hmm, no, wielka strata Dla mnie to było jak objawienie, "góra gór" i w ogóle ...śniła mi się potem po nocach Vide foto w zał.: to tylko okolice Pezida, na 1. foto - ta kreska, która trochę wygląda jak lawinisko to czarna Pezid Vertikal :)Dla uzupełnienia info: komunikacja w Serfauss ...metrem Ponoć najwyżej położone i najmniejsze na świecie(?) - darmowe, 4 stacje.Drodzy bywalcy,Czy ktoś był w tym ośrodku w kwietniu?Planuję wyjazd między 10 a 18 kwietnia. To będzie ostatni tydzień sezonu w tym ośrodku. Tani skipas:) ale nie o to chodzi. Najważniejsze, czy da się pojeździć tylko po czubkach północnych tras, czy jest szansa na inne trasy, no może z wyjątkiem tych najniższych i południowych. Wiem, że z pogodą nigdy nie wiadomo, ale może macie jakieś doświadczenia.A może inne ciekawe ośrodki w tym rejonie na kwiecień, poza Soelden i Ischgl, bo te już znam. Byłem w ub. roku 23 i 24.04 - czyli 2 dni, m.in. dlatego tak krótko, że między decyzją o wyjeździe a wizytą tam (kilka dni) zamknęli jakąś połowę tras Patrząc na ub. rok w pierwszej połowie kwietnia powinno być raczej wszystko czynne, w dobrej kondycji - choć wiadomo... góry.Wtedy działały trasy i wyciągi w dolinie całkiem po prawej - patrząc na mapkę (tam gdzie Adler), wszystko w rejonie Pezida i sąsiedniej dolinie (Komperdell?). Cała reszta, cały środek czyli to co bezpośrednio nad Serfaus i Fiss bylo zamknięte i rzeczywiście z istotnymi brakami śniegu. Być może dlatego skrócili sezon w tym roku o tydzień (do 18.04). Tym niemniej - to co zostało było fantastyczne, zwłaszcza Pezid Niemniej, muszę i chcę wrócić do SFL :)Czerwone lampki na tablicy z mapką tras spowodowały zmianę planów i w efekcie zwiedziliśmy także Pitzala i Obergurgl-Hochgurgl w drodze powrotnej. Można ew. rozważyć zakup karnetu Ski 6 obejmującego: SFL, lodowiec Kaunertal, Nauders, małe Fendels i Landeck/Zams - w sam raz na 7 dni ale opłaca się ew. w szczycie sezonu, na wiosnę finansowo raczej nie ma sensu - kiedy sprawdzałem w ub. roku wychodziło, że pojedyncze karnety wyjdą taniej ze względu na obniżki posezonowe.Warto też rozważyć mieszkanie gdzieś u wlotu doliny Kaunertal - dogodne miejsce na safari: SFL, Kaunertal i dolina Pitztal za grzbietem: tam lodowiec i Hochzeiger (jest jakiś wspólny karnet ale chyba min. 4 dni) - ale to warianty dla szczególnie aktywnych, którzy lubią zwiedzać różne miejsca 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 9 Marzec 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2010 Nie żebym chciał ci robić przykrość ...ale nie być na Pezidzie to jak ...hmm, no, wielka strata Dla mnie to było jak objawienie, "góra gór" i w ogóle ...śniła mi się potem po nocach Vide foto w zał.: to tylko okolice Pezida, na 1. foto - ta kreska, która trochę wygląda jak lawinisko to czarna Pezid Vertikal Mi też się śni i żałuję, że tam nie byłem. Jak już napisałem. Warunki po temu były kiepskie: śnieg, mgła, wiatr, brak kontrastu i orientacji. Poza tym byłem sam bo moja ekipa nie ma takiego zacięcia by poznawać wszystko. Trasy nie należą do łatwych. Zawsze może zdarzyć się jakiś moment dekoncentracji. Ale wcale nie jest powiedziane, że jeszcze tam nie zawitam. A fotki rewelacja. Gdyby była tego dnia taka pogoda to nie darowałbym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 (edytowane) Fiss-Ladis-Serfaus 23.03.2013 Ponieważ wracając tydzień temu z Livigno po raz pierwszy odwiedziłem F-L-S, pozwolę sobie odświeżyć ten wątek i podzielić się swoimi wrażeniami. Jadąc nawet kolejny raz wąską i krętą drogą do/z Livigno i nie widząc nigdzie ani grama śniegu, trudno podejrzewać, że w pobliżu jest ukryty tak atrakcyjny ośrodek narciarski jak F-L-S. Po zjeździe w Ried z głównej drogi nr 180, rozpoczyna się wspinaczka stromą i krętą drogą do Fiss. Podjeżdżamy na parking pod główną stacją kolejek gondolowych w centrum Fiss, ale nas tam nie wpuszczają, kierują nas na parking przy leżącej na uboczu kolejki gondolowej Waldbahn. Chociaż jesteśmy w Austrii, to na parkingu prawie wyłącznie samochody na niemieckich rejestracjach, a większość narciarzy wyposażona w narty Voelkle Kupujemy karnety (ceny wyższe niż w innych ośrodkach) i ok. godz. 10-tej jedziemy do góry, na początek kierując się stronę Pezid oraz Masnerkopf. Chociaż w Alpach jesteśmy już 15-ty raz, to ośrodek robi na nas duże wrażenie, a żona jest nim wręcz zachwycona. Nie żebym chciał ci robić przykrość ...ale nie być na Pezidzie to jak ...hmm, no, wielka strata Dla mnie to było jak objawienie, "góra gór" i w ogóle ...śniła mi się potem po nocach Muszę to potwierdzić, ta góra faktycznie robi wrażenie! Zjazd z Masnerkopfa (2828 m) był dla nas taką frajdą, że obróciliśmy sobie tam 2 razy, chociaż w planach mieliśmy jeszcze całą resztę ośrodka, aż po Schongalmpalm. Na miejscu odkryliśmy dwie ciekawe rzeczy: - Pierwsza to taka, że na wyżej położonych wyciągach nie ma kasowników z kołowrotkami i jeśli chce się mieć zapis swoich zjazdów na www.skiline.cc , to trzeba przejeżdżać przez specjalnie w tym celu ustawione wolno-stojące bramki z kołowrotkami, ustawione w pobliżu dolnych stacji wyciągu. W dodatku trzeba uważać, bo jeśli w danym miejscu jest kilka wyciągów, to poszczególne kołowrotki odpowiadają różnym wyciągom, co potem znajduje odbicie w historii zjazdów na Skiline. - Druga to taka, że na stoku są wydzielone i ogrodzone drewnianym ogrodzeniem miejsca z leżakami do opalania się. Jedno z takich miejsce nas skusiło i straciliśmy tam jakieś pół godziny, co ja później przepłaciłem zejściem skóry z twarzy (chociaż byłem nasmarowany kremem faktor 20!). Z dalszych ciekawostek: Cristal Cube - ustawiony na szczycie Zwolferkopf obiekt, charakterystyczny dla F-L-S Drewniana gondolka w tyrolskim stylu Nie odmówiłem sobie przyjemności sfotografowania śliczniutkiego helikoptera podczas akcji ratowniczej Niestety, ale w dolnych partiach ośrodka ze śniegiem już jest dosyć krucho, bez porównania gorzej, niż było w Livigno. Śnieg jest tylko na trasach, mokry i ciężki, miejscami prześwituje już ziemia. Przy okazji mam pytanie do osób zorientowanych w temacie ski-busów w F-L-S. Zamknięcie wyciągów zaskoczyło nas przy dolnej stacji gondolek w centrum Fiss i syn musiał w butach narciarskich kopnąć się po samochód na parking przy dolnej stacji Waldbahn. W pobliżu stacji kolejki widziałem jakieś zielone busy, do których wsiadali narciarze, ale nie zauważyłem żadnych tablic informacyjnych ani rozkładów jazdy. Czy to są darmowe ski-busy, a jeśli tak, to po jakich trasach kursują? Czy w przyszłości w podobnej sytuacji można by takim ski-busem podjechać do innej stacji kolejki, czy tylko pozostaje taksówka? Edytowane 2 Kwiecień 2013 przez Chris_M 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 (edytowane) Czy to są darmowe ski-busy, a jeśli tak, to po jakich trasach kursują?Czy w przyszłości w podobnej sytuacji można by takim ski-busem podjechać do innej stacji kolejki, czy tylko pozostaje taksówka?nigdy nie miałem okazji tego sprawdzać, ale wiadomo, że są skibusy. Pod linkiem masz rozkład jazdy, długa linia: Landeck, Fliess, Prutz, Ried - i SFL aż do końca:http://www.serfaus-fiss-ladis.at/pdf/postbus_fahrplan.pdfTo jest Postbus, czyli taki ichni PKS, ale narciarzy ze skipassem (wystarcza na ogół sprzęt) powinien wozić za darmo (?).O ile kojarzę powinny być też jakieś lokalne linie skibusów - kojarzę, że te 3 miejscowości opłacają to na sezon... ale nie korzystałem, nie szukałem - udawało mi się zawsze dobrze stanąć, w dobrym miejscu i dobrze potem mierzyć czas.PS. Skoro już dojechałeś pod Waldbahn to trzeba było kopnąć się rzut beretem dalej - na parking przed Fiss (update: powinno być "przed Serfaus"), i przejechać się metrem pod gondole Żeby nie było goło - parę obrazków z tego sezonu, te akurat z grudnia, i wrzucam same "przyrodniczo-krajoznawcze".Zapewniam, że zarówno trasy jak i infrastruktura - nie są gorsze niż widoki Edytowane 13 Kwiecień 2013 przez gajowy01 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artie40 Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Witam, O ile mnie pamięć*nie myli, bo rok już minął od wizyty w SFL w styczniu ub. roku, to są dwa rodzaje skibusów plus tak jak pisze gajowy Postbus. Te zielone skibusy (WV Transportery osobowe i podobne), to ile dobrze skojarzyliśmy rok temu, to takie skibusy miejscowe, czyli jeżdżą np tylko z/do dolnej stacji gondolek po danej miejscowości. Ale głowy nie dam, czy w ogóle nie są*to skibusy pensjonatów/hoteli w danej miejscowości. Jest drugi rodzaj skibusów - właściwie są*to normalne, wygodne autokary (narty chowane do bagażnika na walizy), wszystkie miejsca siedzące, oczywiście bezpłatne dla narciarzy. Te jeżdżą na trasach do- i z miejscowości, i mają rozkłady jazdy na przystankach/stacjach końcowych. Np. my dojeżdżaliśmy rano takim autobu-skibusem z Prutz (7.40, 8.20, 8.40) przez Riedl do Fiss, lub też*do Serfauss (do Ladis też*jest) - trzeba sprawdzać gdzie który jedzie, zwłaszcza, że np Fiss ma dwa końcowe przystanki : pod dolną*stacją gondolek Schonjochnbahn i Waldbahn, współczuję*spaceru (to do Chrisa :-). Te autobusy jeżdżą też*z Prutz i Riedl na Kaunertal. Co do Postbusów (takie nasze autobusy MZK) nie pamiętam, coś*tak mi się*kołacze, że mogą*mieć*małą opłatę za bilet dniowy, coś*2 euro. Samo SFL - super, jeszcze tam wrócę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Pod linkiem masz rozkład jazdy, długa linia: Landeck, Fliess, Prutz, Ried - i SFL aż do końca: http://www.serfaus-fiss-ladis.at/pdf/postbus_fahrplan.pdf To jest Postbus, czyli taki ichni PKS, ale narciarzy ze skipassem (wystarcza na ogół sprzęt) powinien wozić za darmo (?). Usytuowanie przystanków wskazuje, że to raczej nie narciarze są "targetem" tej linii. Przystanki są po wsiach, linia w ogóle omija stację kolejki w Fiss, a przy stacji kolejki Waldbahn nie ma przystanku. W tej sytuacji nie spodziewałbym się darmowych przejazdów dla narciarzy. O ile kojarzę powinny być też jakieś lokalne linie skibusów - kojarzę, że te 3 miejscowości opłacają to na sezon... ale nie korzystałem, nie szukałem - udawało mi się zawsze dobrze stanąć, w dobrym miejscu i dobrze potem mierzyć czas. Byliśmy tam pierwszy raz, więc nie mieliśmy jeszcze rozeznania w trasach i nie udało nam się trafić w trasę prowadzącą do dolnej stacji Waldbahn. PS. Skoro już dojechałeś pod Waldbahn to trzeba było kopnąć się rzut beretem dalej - na parking przed Fiss, i przejechać się metrem pod gondole Chyba miałeś na myśli Serfaus, a nie Fiss? O istnieniu Dorfbahnu dowiedziałem się dopiero tutaj, już po powrocie do domu. Ale następnym razem na pewno nie odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 O ile mnie pamięć*nie myli, bo rok już minął od wizyty w SFL w styczniu ub. roku, to są dwa rodzaje skibusów plus tak jak pisze gajowy Postbus. Te zielone skibusy (WV Transportery osobowe i podobne), to ile dobrze skojarzyliśmy rok temu, to takie skibusy miejscowe, czyli jeżdżą np tylko z/do dolnej stacji gondolek po danej miejscowości. Własne o te zielone busiki mi chodziło. One nawet dosyć często podjeżdżały, narciarze do nich wsiadali, a one odjeżdżały. Nie zauważyłem na nich żadnych tabliczek informujących o trasie lub celu jazdy, w miejscu gdzie stawały również nie zauważyłem żadnej tablicy informacyjnej. Ale głowy nie dam, czy w ogóle nie są*to skibusy pensjonatów/hoteli w danej miejscowości. Na drzwiach miały napis "F-L-S Begbahnen" (lub coś w tym stylu) więc chyba raczej powinny być ogólnodostępne. Fiss ma dwa końcowe przystanki : pod dolną*stacją gondolek Schonjochnbahn i Waldbahn, współczuję*spaceru (to do Chrisa :-). Na szczęście to nie ja miałem ten spacer, ale mój syn. Miał okazje zrewanżować mi się za podobny spacer jaki on mi zafundował w swoim dzieciństwie w Tatrzańskiej Łomnicy Miał wówczas ok. 10 lat i cały czas rywalizował ze starszą siostrą, kto pierwszy będzie na dole. Zjeżdżaliśmy ze Skalnatego Plesa, syn popędził jako pierwszy, na jakimś rozwidleniu wybrał niewłaściwą drogę i w rezultacie wylądowaliśmy w sąsiedniej miejscowości. Wtedy to ja miałem spacer po samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Usytuowanie przystanków wskazuje, że to raczej nie narciarze są "targetem" tej linii. Przystanki są po wsiach, linia w ogóle omija stację kolejki w Fiss, a przy stacji kolejki Waldbahn nie ma przystanku. W tej sytuacji nie spodziewałbym się darmowych przejazdów dla narciarzy. Pewności oczywiście nie mam, ale w Austrii mógłbyś się zdziwić Też mi się zdarzyło w ub. sezonie zjechać nie tam gdzie trzeba na Wildkogel; ostatni skibus odjechał sprzed nosa, więc czekałem na Postbusa. Chciałem płacić, ale zdziwiony kierowca dopytał czy mam sprzęt/czy z nart/czy jakoś tak - i odmówił przyjęcia kasy - "it's free for you" Byliśmy tam pierwszy raz, więc nie mieliśmy jeszcze rozeznania w trasach i nie udało nam się trafić w trasę prowadzącą do dolnej stacji Waldbahn. Rozumiem, ośrodek spory. Do tego tam jest tak, że jadąc główną drogą wzdłuż wiosek trudno wyczuć gdzie są główne gondole - trzeba patrzyć na tablice. Chyba miałeś na myśli Serfaus, a nie Fiss? O istnieniu Dorfbahnu dowiedziałem się dopiero tutaj, już po powrocie do domu. Ale następnym razem na pewno nie odpuszczę tak, oczywiście chodziło mi o Serfaus - pomyliłem się, późno było BTW. o metrze pisałem tu 3 lata temu, ale jak się nie wie, że jest to raczej trudno wymyślić że coś takiego mogło by tam być Za pierwszym razem lekko mi szczęka opadła, i miałem poważne wątpliwości co do znajomości angielskiego, zarówno własnej jak i strażnika który mnie tam skierował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 O istnieniu Dorfbahnu dowiedziałem się dopiero tutaj, już po powrocie do domu. Ale następnym razem na pewno nie odpuszczę Moim zdaniem Serfaus to najgorszy punkt startowy - do kolejki sporo łażenia, winda, czekanie na metro, w środku na stojąco - kto to wymyślił??? :crazy: Fiss lepsze choć do parkingu na nartach się nie zjedzie więc Ladis jest górą - można zjechać do auta łącząc to z ostatnim zjazdem Frommesabfartem z pięknymi widokami na zachodzące słońce. Do tego jest tutaj najbliżej. Kompletnie nie rozumiem po co pchać się do Serfaus... Pozdro Wiesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 13 Kwiecień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Ponadto Ladis jest najtańszym miejscem w całym ośrodku pod względem noclegów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Pewności oczywiście nie mam, ale w Austrii mógłbyś się zdziwić Też mi się zdarzyło w ub. sezonie zjechać nie tam gdzie trzeba na Wildkogel; ostatni skibus odjechał sprzed nosa, więc czekałem na Postbusa. Chciałem płacić, ale zdziwiony kierowca dopytał czy mam sprzęt/czy z nart/czy jakoś tak - i odmówił przyjęcia kasy - "it's free for you" Dobrze wiedzieć na przyszość BTW. o metrze pisałem tu 3 lata temu, ale jak się nie wie, że jest to raczej trudno wymyślić że coś takiego mogło by tam być Właśnie z Twojego postu dowiedziałem się o istnieniu tego "wiejskiego metra". Za pierwszym razem lekko mi szczęka opadła, i miałem poważne wątpliwości co do znajomości angielskiego, zarówno własnej jak i strażnika który mnie tam skierował W takiej sytuacji chyba każdy by zwątpił w swoją (lub rozmówcy) znajomość języka angielskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Moim zdaniem Serfaus to najgorszy punkt startowy - do kolejki sporo łażenia, winda, czekanie na metro, w środku na stojąco - kto to wymyślił??? :crazy: Zapewne masz rację, ale jako ciekawostka na pewno ten "dorfbahn" jest wart zaliczenia Fiss lepsze choć do parkingu na nartach się nie zjedzie więc Ladis jest górą - można zjechać do auta łącząc to z ostatnim zjazdem Frommesabfartem z pięknymi widokami na zachodzące słońce. A czy nie ma ryzyka, że mi przed nosem zamkną gondolkę do Ladis? Czy ona chodzi dłużej niż pozostałe? Bo na podstawie tego widziałem, w zjazd wiosną na nartach do samego Ladis nie bardzo wierzę; Fiss jest ponad 200 metrów wyżej, a gdy tam byliśmy 23 marca, to na końcówce trasy, przy stacji kolejki, były już tylko resztki topniejącego śniegu, a poza trasą nie było go już ani śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 (edytowane) Moim zdaniem Serfaus to najgorszy punkt startowy - do kolejki sporo łażenia, winda, czekanie na metro, w środku na stojąco - kto to wymyślił??? :crazy: Z pewnością jest to najlepszy punkt startowy względem ośrodka, nie dojazdu do niego Jest niemal w samym środku ośrodka - z jednego punktu wychodzą 3 gondole, w 2 różne kierunki. Weź pod uwagę, że nie każdy ma ochotę (nie każdy umie) gonić przez cały ośrodek, 15 km, żeby gdzieś tam dotrzeć. Nie każdemu się chce mierzyć czas i ilość wyciągów, żeby wrócić na czas... i nie każdy to umie Metro jest z jednej strony ciekawostką godną uwagi; z drugiej, faktem jest, że trzeba dołożyć trochę czasu, przyjechać wcześniej... a w środku są ławeczki - ja zawsze siedziałem Nie pchałem się do SFL wtedy kiedy mogły być tłumy Często jednak czasu brakuje - dlatego najczęściej startowałem z Ladis. Weź też pod uwagę, że nie zawsze jest łączność między Fiss a Serfaus - ja tak kiedyś na wiosnę trafiłem właśnie do tego metra. Fiss lepsze choć do parkingu na nartach się nie zjedzie więc Ladis jest górą - można zjechać do auta łącząc to z ostatnim zjazdem Frommesabfartem z pięknymi widokami na zachodzące słońce. Do tego jest tutaj najbliżej. Kompletnie nie rozumiem po co pchać się do Serfaus... Nie rozumiem, przecież w Fiss można zjechać do parkingu do samego auta - bez problemu ...? także tym Frommesabfartem - na końcu masz rozjazd lewo/prawo, przy górnej stacji żółtej gondoli. Przy tym Fiss od Ladis dzieli tylko jedna gondola (żółta, "wahadłowa") - czyli zysk czasowy w kontekście zwiedzania niewielki. Za to podjazd autem: albo bardziej stromy niż do Ladis, albo dłuższy (przez Ladis). Ergo - jeśli więc: - mam czas - chce mi się pokręcić kilka więcej agrafek to jadę do Serfauss, bo... jw. jeśli nie - to jadę do Ladis, bo Fiss niewiele daje Ponadto Ladis jest najtańszym miejscem w całym ośrodku pod względem noclegów. Owszem, zgoda - ale tanim miejscem i tak bym go nie nazwał, a do tego jeszcze taniej jest w dolinie A jeśli będzie tak, że będziesz miał 10 minut na piechotę pod gondolę, to ja wolę te 10 min. autem na parking A czy nie ma ryzyka, że mi przed nosem zamkną gondolkę do Ladis? Czy ona chodzi dłużej niż pozostałe? Bo na podstawie tego widziałem, w zjazd wiosną na nartach do samego Ladis nie bardzo wierzę; Fiss jest ponad 200 metrów wyżej, a gdy tam byliśmy 23 marca, to na końcówce trasy, przy stacji kolejki, były już tylko resztki topniejącego śniegu, a poza trasą nie było go już ani śladu. Ta żółta gondola do Ladis chodzi zawsze dłużej - widziałem ją czynną chyba nawet po godzinie 17. W ub. tygodniu kiedy ośrodek był jeszcze czynny - był zjazd do Ladis tą długą płaską, de facto zieloną trasą. Płaska jest to ludzie nie skrobali, śnieg się trzymał. W jakiś dawniejszych poprzednich latach, kiedy ośrodek dłużej ciągnął sezon - tak nie było, tzn. nie było trasy, ale nie działała też gondola - czyli nie można było utknąć i nie wrócić do auta. Generalnie - w SFL skrócili sezon w ostatnich 2 (może już 3?) latach min. o tydzień, co nawet rozumiem - tam jest sporo tras o południowej ekspozycji. Edytowane 16 Kwiecień 2013 przez gajowy01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi