Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Potrzebuję Beta-Testerów :)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jak się deklarowałem(ba, nawet dostałem podziękowania i reputacje za jednego posta :D ) kiedyś , pierwsza wersja SKIMAP'y (nazwa kodowa :) - można zmienić) jest właściwie skończona.

Co prawda zrobiłem testy wydajnościowe( załadowałem do bazy 10.000 lokalizacji :D ), i mógłbym się dalej sam bawić, ale z racji tego że to ma nie tylko mi służyć, proszę kilka osób o wskazówki w jakim kierunku to rozwijać.

Teraz krótka instrukcja:

1. ładuje nam się stronka, możemy się po niej poruszać tak, jak po zwykłych google mapsach

2. dwukrotne kliknięcie - przybliży, rolka w myszce - oddala / przybliża.

3. pojedyncze kliknięcie (trzeba chwilkę zaczekać, taki myk :) ) otwiera nam nowy marker na mapce

4. pojawia się okienko do wprowadzenia danych. Wszystkie dane poza linkiem są OBOWIĄZKOWE do wprowadzenia.

5. Jeśli mamy otwarte okienko, to możemy sobie przesuwać mapę i skalować, ale klikanie po mapie jest zablokowane, będzie wyskakiwać komunikat o otwartej edycji.

6. Jeśli nie chcemy dodać teog punktu, w prawym górnym rogu okienka jest krzyżyk do zamknięcia. Pojawi się info o niezapisanych zmianach.

7. Jeśli chcemy zapisać marker - klikamy wyślij.

8. Przycisk reset - resetujemy formularz do stanu początkowego.

9. Po wysłaniu danych być może trzeba będzie chwilkę zaczekać, po czym cała mapa powinna się przeładować, a my powinniśmy zobaczyć zmienioną ikonkę naszego punktu.

10. Teraz wyszukiwarka. Poniżej mapki zrobiłem prostą wyszukiwarkę miejscowości etc. Co prawda "Längenfeld" pokaże nam jakąś niemiecką miejscowość, ale już "Längenfeld, Austria " pokaże nam tę właściwą miejscowość niedaleko Soelden :) Generalnie działa to na zasadzie wyszukiwarki miejscowości na Google Maps.

Dla ułatwienia życia wrzuciłem umlauty - wystarczy kliknąć na literkę i się automatycznie doda jako ostatni znak w polu do wyszukiwania.

11. Gdy chcemy obejrzeć szczegóły dot. jakiegoś punktu, najlepiej jest sobie odpowiednio powiększyć mapę (czyli przybliżyć do punktu).

Mankamentem google mapsów jest to, że trzeba dokładnie kliknąć w ikonkę (trzeba patrzeć na zmieniający się kursor - "standardowa windowsowa" łapka oznacza, że możemy kliknąć na kursor i wtedy pojawi nam się okienko z informacją).

12. Okienko z informacją o punkcie. Zawiera wszystkie dane podane w trakcie dodawania punktu do bazy, a ponadto "bezpośredni link", czyli np. możemy w jakimś poście na forum wrzucić ten długaśny link i po jego kliknięciu zostanie otwarta mapka i od razu wyśrodkowana i przybliżona na dany punkt (TO JESZCZE NIE DZIAŁA)

To chyba tyle... chciałbym, żebyście "przeklikali" tę aplikację i wypowiedzieli się w sprawie wygody użytkowania, co byłoby fajnie dodać etc.

Jeszcze jedno - gdy dodajecie punkt podawajcie swoje loginy z forum, może kiedyś z JC zrobię integrację i będzie SSO (single sign-on :) )

to teraz najważniejsze - link do mapki:

http://skimap.salwer.pl

Z góry dzięki za pomoc !

edit: niecałe dwa miesiące od konspektu pomysłu do pierwszej wersji programu... jednak nie jest źle z systematycznością u mnie :)

1. Zamień lewy klawisz myszy na prawy, jak się klika gdzieś na mapie, to niepotrzebnie otwiera się okno do edycji miejsca

2. Nie działa link do strony miejsca, niepotrzebnie z przodu pojawia się skimap.salwer.pl

3. Link powinien otwierać się w nowym oknie, w nowej karcie

4. Rozmiary okienek, jak chcę zamknąc to muszę szukać krzyżyka.

Na razie tyle, ale na pewno będzie więcej

pzdr

misal

1) okienko wpisywania imho za duże w stosunku do mapy i za bardzo ją zasłania. Z drugiej strony nie wiem czy przy edycji, nie powinno być zablokowane "poruszanie mapą". Jeśli przez przypadek poruszysz, ciężko trafić idealnie w to samo miejsce

2) po kliknięciu na okienko wpisywania nie mieście się ono w całości na stronie mapy. Przykład: żeby zamknąć okienko, trzeba przewinąć mapę. Przybliżanie i oddalanie nie zmienia sprawy.

3) nie działa opcja dojazdu do, dojazdu z

4)po zapisaniu danych, pojawiają się dwa okienka. W drugim "zamknąłem infow"

5) w jaki sposób do już dodanego opisu miejsca zamieszkania dodać swoją opinię?

6) ja jestem Łoś na kółkach i nie bardzo wiem jak dodać nowy znacznik :/

Raz się da raz nie i nie wiem gdzie błąd.

Poza tym: 1 klasa i super robota!

Ja już wstawiłem jedno miejsce:)

Dość intuicyjnie to działa, ale:

1. jak krygować opis po zatwierdzeniu

2. czy jest możliwość kasowania (można zmienić zdanie:D)

3. krzyżyk do zamykania okna opisu jest nie widoczny i trzeba przewijać mapę

4. co to jest to po bokach (menu...Menu.... itd)

5. za bardzo dokładnie trzeba celować w ikonkę żeby zobaczyć opis kwaterki

6. tak jak Misal zamień klawisz z lewego na prawy bo się ciągle otwiera nowy znacznik

Na początek to wsio.

Super to działa, fajne ikonki od razu wiadomo co jest co. Jak ludziska powpisują swoje miejsca wybór będzie łogromniasty.

Super rzecz.

Dzięki i walcz dalej

Pozdrowienia

1. Zamień lewy klawisz myszy na prawy, jak się klika gdzieś na mapie, to niepotrzebnie otwiera się okno do edycji miejsca

ok, zamienię :). a tyle się namęczyłem żeby podwójne kliknięcie lewym przybliżało mapkę a nie otwierało okienko :D

2. Nie działa link do strony miejsca, niepotrzebnie z przodu pojawia się skimap.salwer.pl

poprawione, zrobiłem tak, że automatycznie dodaje się "http://" przed adresem www, dzięki temu adresy są ok.

3. Link powinien otwierać się w nowym oknie, w nowej karcie

zrobione.

4. Rozmiary okienek, jak chcę zamknąc to muszę szukać krzyżyka.

poprawię układ formularzy i prezentację informacji o punkcie. Postaram się zoptymalizować do rozdzielczości 1280x800 (taka laptopowa standardowa)

Przy stacjach narciarskich (Stubai, Ischgl) nie pokazuje się łapka z palcem do otwarcia opisu

Pokazuje się, trzeba kliknąć w lewym dolnym rogu ikonki.

Rzeczywiście to klikanie upierdliwe, chyba zmienię ikonę bo to w niej leży problem...

J

1. jak krygować opis po zatwierdzeniu

Jeszcze nie można edytować,

zastanawiam się jak rozwiązać problem tak, aby nie można było kasować cudzych punktów... chyba po prostu będzie "poproś o usunięcie" + powód i moderator będzie usuwał.

Dodałbym jeszcze możliwość dodawania własnych opinii o punktach już istniejących (czym więcej tym więcej wiadomo o ośrodku). Żeby się nie rozpisywać ograniczyłbym ilość znaków.

możliwość dodawania na pewno się pojawi , w najbliższym czasie :)

ilość znaków w opisie jest ograniczona do 2000 :)