Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Ski Bachledova Jezersko

Bończa

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj pierwszy raz w tym ośrodku i według mnie zasługuje na opis, ponieważ plasuje się w górnej strefie stanów średnich ;) (wg mojej skali oceny).

Dojazd z Zakopanego trwa 35 minut, 3/4 płyty AC/DC Black Ice - to moja skala odległości na narty:), białą, piękną drogą przez Łysą i do Zdiaru.

Dojazd na parking wąską drogą, ale kierowani jesteśmy przez obsługę, która ustawia samochody. Stanowisko niemal przy samej kasie i stacji krzesełka, chyba, że ktoś później przyjedzie, to będzie musiał podejść kawałek. Oczywiście parking jest bezpłatny.

Karnet 10 E od 9tej do 12tej. 15 E całodniowy. Przelicznik przy płaceniu w PLN niekorzystny mimo, że na stronie w cenniku jest napisane 10E = 40 zł. Kolejek do kasy brak. Można płacić kartą.

Obok restauracja, WC (czyste), szkoła narciarska z fanem dla dzieci (mały slalom ).

Wyciąg ruszył dziesięć minut przed 9tą i wejście było możliwe (nie tak, jak u nas). Ten 3 osobowy wyciąg krzesełkowy jest tutaj od dawna. Jest dość wolny, bo i jego długość jest pokaźna (1526 m, 1350 os/h). Obok niego biegnie niebieska trasa Bachledka I o długości 1830 metrów, którą zjeżdżałem kilka razy i jesli nabierze się odpowiedniej prędkości od razu, to można się nieźle pobawić do samego dołu, mimo wypłaszczenia.

Od górnej stacji tego wyciągu są dwa warianty - krótkie podejście na nartach i rozpoczynamy jazdę na jednej z dwóch czerwonych tras, lub (aby uniknąć podejścia na nartach) jedziemy kawałek przez lasek i wypadamy na trasę zwaną Majstrak.

Te dwie trasy (Slalomiak i Majstrak) są czerwone, momentami Majstrak ma odcinki niebieskie) mają odpowiednio długości 950m i 1140m. Obsługiwane są przez wyciąg krzesełkowy 4 osobowy o długości 829 m i przepustowości 2200 os/h. Obie trasy mają 305 metrów przewyższenia, tak więc jazda na nich jest fajna. Alternatywnie dla krzesła wwozi na górę Tatrapoma o dł. 950m.

Od trasy Majstrak jet odbicie przez las do trasy Efka 1 - 600 metrów slalomowej trasy obsługiwanej przez orczyk.

Wszystkie trasy rano były przygotowane dobrze, jednak padający cały czas śnieg (przez noc i w trakcie dnia) spowodował, że zrobiło się kopnie.

Mimo sporej ilości ludzi (niedziela) nigdzie do wyciągów nie ustawiały się kolejki. W tygodniu zatem musi być pusto.

Moja ogólna ocena jest wysoka dla tego miejsca - parę wariantów jazdy, dwa krzesła, kilka orczyków, więc, jak na warunki tatrzańsko - podhalańskie kolejna dobra miejscówka na nartowanie.

Jeszcze muszę dodać informację o dobrym systemie czytników skipasów - wystarczy zbliżyć się do bramki i bez zbędnego nachylania się, czy przykładania rękawa z kartą chipową, system otwiera bramkę. Wygodna sprawa.

Edytowane przez Bończa
  • Like 11

Można płacić kartą.

To jest najlepsza opcja, ponieważ bank ma troszkę lepszy przelicznik. Więc najlepiej sobie to sprawdzić przed wyjazdem i przekalkulować. Nie zapominajmy też o tym, że za karnet zapłacimy kartą, lecz kaucję trzeba zapłacić gotówką. Ja płaciłem 15 zł, nie pamiętam ile w euro wynosiła kaucja.

Jeszcze muszę dodać informację o dobrym systemie czytników skipasów - wystarczy zbliżyć się do bramki i bez zbędnego nachylania się, czy przykładania rękawa z kartą chipową, system otwiera bramkę. Wygodna sprawa.
Takie same bramki mają też na Łomnicy, rzczywiście jest to bardzo wygodne. Ciekawe jak inne ośrodki w SK.

Poza feriami słowackimi praktycznie tak.

A nie wiesz kiedy przypadkiem są te ferie? Chciałbym wiedzieć, by nie natknąć się na tłumy w środku tygodnia.

Ja byłem w tej stacji w czwartek, wiec było puściutko, lecz o Hawraniu nie mógłbym tego powiedzieć, a są to ośrodki, które mają podobne do siebie trasy. Jednak największy tłum zatrzymuje Kotelnica, później część skręca na Bukowinę lub Kozieniec, ostatki zatrzymują się w Jurgowie, a na Bachledovą to już tylko niedobitki jadą - dzięki temu mamy cały stok dla siebie.

Troszkę mapa ośrodka wprowadza w błąd, gdyż odcinki trasy nr 4 zaznaczone na niebiesko, nie są tak lajtowe jak cała niebieska 1. Tak samo trasa nr 3, jest odwrotna niż na mapie, najpierw czerwona, i końcówka czarna. Trochę się wystraszyłem za pierwszym razem, gdyż rozpędziłem się od góry z myślą, że trasa się wypłaszczy to sobie zwolnię, a ja na pełnej prędkości nagle wjeżdżam na sporą ściankę. Na szczęście nikt poza mną do godz 11 po tej trasie nie jeździł.

• Like 2

Byłem dzisiaj pierwszy raz w tym ośrodku i według mnie zasługuje na opis, ponieważ plasuje się w górnej strefie stanów średnich ;) (wg mojej skali oceny)....

Dzięki za opis..

wybieram sie tam w sb. 6 lutego na cały tydzień. Po powrocie też coś skrobnę, mam nadzieję, że tak jak dziś nie bedzie tam za dużo ludzi, w tym terminie Stolyca ma feryje więc jestem pełen obaw, niestety inny termin nie wchodził w grę.

Ferie na Słowacji zaczynają się 15 lutego i trwają do 5 marca z podziałem na regiony, podobnie jak u nas.

Wczoraj w niedzielę było bardzo dużo ludzi (patrząc na ilość samochodów na parkingach i poza), a mimo to kolejek do wyciągów nie było.

Inna rzecz na trasach, gdzie było sporo ludzi w godzinach południowych i paru "jeźdźców bez głowy", na których trzeba było uważać.

• Like 1

• 2 weeks later...

czesc!

Wróciłem w sb ze Zdiaru, cały tydzień z ekipą jeździliśmy na Balchledovej.

Oto moja relacja:

1. Ubytovanie i jedzonko:

Mieszkaliśmy w Zdiarze; 8,5euro za noc, jakies 5 km od Bachledowej. Przez cały tydzień jeździliśmy skibusami, które (sztuki 2) kursują wachadłowo między osrodkiem a wioską, najdłużej czekałem ok 15 min na przyjazd. Cały tydzien nie ruszyłem auta z parkingu :)

Wioseczka bardzo klimatyczna, tylko wszędzie daleko, taka typowa ulicówka. Dużo restauracji, ceny przystępne, można obiad z piwem za 5-6ojro wszamac.

Sprawdziłem:

-Góralską Krcmę - nie polecam - to taki McDonald pod strzechą, czyli: zjedz i spierd... nie miła obsługa, drogo.

-restauracja u Veroniki (100m od wyzej wymienionej knajpy) - dużo lepsza obsługa, klimatyczna domowa mała knajpeczka, tylko trzeba powiedzieć żeby sie nie spieszyli bo mozna schabowego twardego dostać :), dobre ceny.

-pizzeria Rustica - bardzo polecam, klimatycznie, smacznie i niedrogo.

2. Lyzovanie:

Cały tydzien na Bachledovej: Bardzo dobrze zorganizowany ośrodek, trasy z rana przygotowane perfect, potem róznie bywało, było jednak dość dużo ludzi, szczególnie Stoliczan się zjechało, po południu trasy były już nieco zmęczone. Kolejek do wyciągów nie zanotowałem. Krzesło i trasa niebieska od strony Bachledovej (1- Bachledka) płaska, dla początkujących, krzesło jedzie bardzo długo, mozna sie zanudzić na śmierć. Po drugiej stronie (Jeziersko) ciekawiej, nowe 4 osobowe krzesło, dwa warianty zjazdu do niego (jeden ostrzejszy jeden łagodniejszy) dodatkowo ukryta w lesie krótka, ostra trasa slalomowa (EFKA I) oznaczona na czarno. No i na deser DENY - trasa nie połaczona z resztą osrodka, trzeba przejść z buta z dolnej stacji w Bachledovej . Oznaczona jako niebieska (jak dla mnie niebieska z plusem), szeroka, jednostajnie nachylona, mało ludzi, można fajnie pośmigać długim skrętem.. aż kolana zabolą.. mniam :)

Generalnie: za 15 ojro za całodniowy - takiej rozmaitości i do tego dobrze przygotowanych tras ani w Polsce ani na Słowacji nie znajdziecie.

• Like 5

• 11 months later...

Słowacja Bachledova

Witam,

Wybieram się 13 lutego do Bukowiny Tatrzańskiej,

Nie daleko jest Ździar na Słowacji i stok Bachledova.

Moje pytanie spokojnie można tam podjechać od strony Zdziaru?

bo na mapce widzę, jeszcze Jezersko po drugiej stronie górki.

Z Bukowiny do Zdziaru jest 2 x mniej kilomtrów niż do Jezierska.

Karnet obejmuje 2 strony góry ?

mapa.jpg

Jak oceniacie ten stok?

Chce uciekać z Polskich wyciągów do Słowacji bo w terminie jak mam urlop Warszawka ma ferie...więc w Bukowinie pewnie będzie maskara.

Pozdrawiam

Edytowane przez wojtach

Tak można podjechać od strony Zdiaru. Wsiadasz na wyciąg A i wyjeżdżasz prawie na szczyt, potem 20 metrów piechotą do góry i już można zjeżdżać po drugiej stronie. Mapki trochę przekłamują rzeczywistość, polecam google maps, by sobie obejrzeć jak to z góry wygląda. Stok bardzo fajny, trasy te po stronie Jezerska podobne do tych w Jurgowie z tym, że w Bachledowej na pewno będzie mniej ludzi. Karnet obejmuje wszystkie wyciągi zaznaczone na tej mapie.

Edytowane przez John

No nie wiem, nie wiem :), czy od tego mojego pisania ludzi tam nie przybywa, coraz więcej Polaków. Dzisiaj dodatkowo brakło prądu i cały najlepszy obszar narciarski był wyłączony z eksploatacji. Ale i tak zdążyłem nieźle pojeździć.

A tak na poważnie, to od 14.02. zaczynają się ferie na Słowacji, więc ludzi na pewno będzie więcej.

Tylko w jidysz :)

To jeden kraj teraz jest - lepiej niektórzy po polsku mówią niż u nas. Górale :)

Oj to prawda.

Z szefem ,który jest jak sam mówi Łemkiem,można w każdym języku.:)

Nawet po Madziarsku z nim rozmawiałem.

Oni są niebywale komunikatywni.

Pisząc Oni mam na myśli obu szefów-wspólników.

• 9 months later...

Po prostu zjeżdżałem 1 i nie widziałem żadnej innej możliwości zjazdu po prawej stronie wyciągu. Czyli mam rozumieć że ta trasa istnieje tylko wtedy jak napada śnieg i nie jest ratrakowana (i pewnie także nie jest zdyt szeroka)? Jak byłem tam to akurat było trochę odwilży, duża mgła i może dlatego była zamknięta.

Ps. Jestem początkującym narciarzem, ale raczej nie ma problemów z orientacją.