Bończa Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 (edytowane) Byłem dzisiaj pierwszy raz w tym ośrodku i według mnie zasługuje na opis, ponieważ plasuje się w górnej strefie stanów średnich (wg mojej skali oceny). Dojazd z Zakopanego trwa 35 minut, 3/4 płyty AC/DC Black Ice - to moja skala odległości na narty:), białą, piękną drogą przez Łysą i do Zdiaru. Dojazd na parking wąską drogą, ale kierowani jesteśmy przez obsługę, która ustawia samochody. Stanowisko niemal przy samej kasie i stacji krzesełka, chyba, że ktoś później przyjedzie, to będzie musiał podejść kawałek. Oczywiście parking jest bezpłatny. Karnet 10 E od 9tej do 12tej. 15 E całodniowy. Przelicznik przy płaceniu w PLN niekorzystny mimo, że na stronie w cenniku jest napisane 10E = 40 zł. Kolejek do kasy brak. Można płacić kartą. Obok restauracja, WC (czyste), szkoła narciarska z fanem dla dzieci (mały slalom ). Wyciąg ruszył dziesięć minut przed 9tą i wejście było możliwe (nie tak, jak u nas). Ten 3 osobowy wyciąg krzesełkowy jest tutaj od dawna. Jest dość wolny, bo i jego długość jest pokaźna (1526 m, 1350 os/h). Obok niego biegnie niebieska trasa Bachledka I o długości 1830 metrów, którą zjeżdżałem kilka razy i jesli nabierze się odpowiedniej prędkości od razu, to można się nieźle pobawić do samego dołu, mimo wypłaszczenia. Od górnej stacji tego wyciągu są dwa warianty - krótkie podejście na nartach i rozpoczynamy jazdę na jednej z dwóch czerwonych tras, lub (aby uniknąć podejścia na nartach) jedziemy kawałek przez lasek i wypadamy na trasę zwaną Majstrak. Te dwie trasy (Slalomiak i Majstrak) są czerwone, momentami Majstrak ma odcinki niebieskie) mają odpowiednio długości 950m i 1140m. Obsługiwane są przez wyciąg krzesełkowy 4 osobowy o długości 829 m i przepustowości 2200 os/h. Obie trasy mają 305 metrów przewyższenia, tak więc jazda na nich jest fajna. Alternatywnie dla krzesła wwozi na górę Tatrapoma o dł. 950m. Od trasy Majstrak jet odbicie przez las do trasy Efka 1 - 600 metrów slalomowej trasy obsługiwanej przez orczyk. Wszystkie trasy rano były przygotowane dobrze, jednak padający cały czas śnieg (przez noc i w trakcie dnia) spowodował, że zrobiło się kopnie. Mimo sporej ilości ludzi (niedziela) nigdzie do wyciągów nie ustawiały się kolejki. W tygodniu zatem musi być pusto. Moja ogólna ocena jest wysoka dla tego miejsca - parę wariantów jazdy, dwa krzesła, kilka orczyków, więc, jak na warunki tatrzańsko - podhalańskie kolejna dobra miejscówka na nartowanie. Jeszcze muszę dodać informację o dobrym systemie czytników skipasów - wystarczy zbliżyć się do bramki i bez zbędnego nachylania się, czy przykładania rękawa z kartą chipową, system otwiera bramkę. Wygodna sprawa. Edytowane 31 Styczeń 2010 przez Bończa 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Mimo sporej ilości ludzi (niedziela) nigdzie do wyciągów nie ustawiały się kolejki. W tygodniu zatem musi być pusto. Poza feriami słowackimi praktycznie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Można płacić kartą. To jest najlepsza opcja, ponieważ bank ma troszkę lepszy przelicznik. Więc najlepiej sobie to sprawdzić przed wyjazdem i przekalkulować. Nie zapominajmy też o tym, że za karnet zapłacimy kartą, lecz kaucję trzeba zapłacić gotówką. Ja płaciłem 15 zł, nie pamiętam ile w euro wynosiła kaucja. Jeszcze muszę dodać informację o dobrym systemie czytników skipasów - wystarczy zbliżyć się do bramki i bez zbędnego nachylania się, czy przykładania rękawa z kartą chipową, system otwiera bramkę. Wygodna sprawa. Takie same bramki mają też na Łomnicy, rzczywiście jest to bardzo wygodne. Ciekawe jak inne ośrodki w SK. Poza feriami słowackimi praktycznie tak.A nie wiesz kiedy przypadkiem są te ferie? Chciałbym wiedzieć, by nie natknąć się na tłumy w środku tygodnia. Ja byłem w tej stacji w czwartek, wiec było puściutko, lecz o Hawraniu nie mógłbym tego powiedzieć, a są to ośrodki, które mają podobne do siebie trasy. Jednak największy tłum zatrzymuje Kotelnica, później część skręca na Bukowinę lub Kozieniec, ostatki zatrzymują się w Jurgowie, a na Bachledovą to już tylko niedobitki jadą - dzięki temu mamy cały stok dla siebie. Troszkę mapa ośrodka wprowadza w błąd, gdyż odcinki trasy nr 4 zaznaczone na niebiesko, nie są tak lajtowe jak cała niebieska 1. Tak samo trasa nr 3, jest odwrotna niż na mapie, najpierw czerwona, i końcówka czarna. Trochę się wystraszyłem za pierwszym razem, gdyż rozpędziłem się od góry z myślą, że trasa się wypłaszczy to sobie zwolnię, a ja na pełnej prędkości nagle wjeżdżam na sporą ściankę. Na szczęście nikt poza mną do godz 11 po tej trasie nie jeździł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frytowski Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Byłem dzisiaj pierwszy raz w tym ośrodku i według mnie zasługuje na opis, ponieważ plasuje się w górnej strefie stanów średnich (wg mojej skali oceny).... Dzięki za opis.. wybieram sie tam w sb. 6 lutego na cały tydzień. Po powrocie też coś skrobnę, mam nadzieję, że tak jak dziś nie bedzie tam za dużo ludzi, w tym terminie Stolyca ma feryje więc jestem pełen obaw, niestety inny termin nie wchodził w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 1 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2010 Ferie na Słowacji zaczynają się 15 lutego i trwają do 5 marca z podziałem na regiony, podobnie jak u nas. Wczoraj w niedzielę było bardzo dużo ludzi (patrząc na ilość samochodów na parkingach i poza), a mimo to kolejek do wyciągów nie było. Inna rzecz na trasach, gdzie było sporo ludzi w godzinach południowych i paru "jeźdźców bez głowy", na których trzeba było uważać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frytowski Napisano 15 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2010 czesc! Wróciłem w sb ze Zdiaru, cały tydzień z ekipą jeździliśmy na Balchledovej. Oto moja relacja: 1. Ubytovanie i jedzonko: Mieszkaliśmy w Zdiarze; 8,5euro za noc, jakies 5 km od Bachledowej. Przez cały tydzień jeździliśmy skibusami, które (sztuki 2) kursują wachadłowo między osrodkiem a wioską, najdłużej czekałem ok 15 min na przyjazd. Cały tydzien nie ruszyłem auta z parkingu Wioseczka bardzo klimatyczna, tylko wszędzie daleko, taka typowa ulicówka. Dużo restauracji, ceny przystępne, można obiad z piwem za 5-6ojro wszamac. Sprawdziłem: -Góralską Krcmę - nie polecam - to taki McDonald pod strzechą, czyli: zjedz i spierd... nie miła obsługa, drogo. -restauracja u Veroniki (100m od wyzej wymienionej knajpy) - dużo lepsza obsługa, klimatyczna domowa mała knajpeczka, tylko trzeba powiedzieć żeby sie nie spieszyli bo mozna schabowego twardego dostać , dobre ceny. -pizzeria Rustica - bardzo polecam, klimatycznie, smacznie i niedrogo. 2. Lyzovanie: Cały tydzien na Bachledovej: Bardzo dobrze zorganizowany ośrodek, trasy z rana przygotowane perfect, potem róznie bywało, było jednak dość dużo ludzi, szczególnie Stoliczan się zjechało, po południu trasy były już nieco zmęczone. Kolejek do wyciągów nie zanotowałem. Krzesło i trasa niebieska od strony Bachledovej (1- Bachledka) płaska, dla początkujących, krzesło jedzie bardzo długo, mozna sie zanudzić na śmierć. Po drugiej stronie (Jeziersko) ciekawiej, nowe 4 osobowe krzesło, dwa warianty zjazdu do niego (jeden ostrzejszy jeden łagodniejszy) dodatkowo ukryta w lesie krótka, ostra trasa slalomowa (EFKA I) oznaczona na czarno. No i na deser DENY - trasa nie połaczona z resztą osrodka, trzeba przejść z buta z dolnej stacji w Bachledovej . Oznaczona jako niebieska (jak dla mnie niebieska z plusem), szeroka, jednostajnie nachylona, mało ludzi, można fajnie pośmigać długim skrętem.. aż kolana zabolą.. mniam Generalnie: za 15 ojro za całodniowy - takiej rozmaitości i do tego dobrze przygotowanych tras ani w Polsce ani na Słowacji nie znajdziecie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtach Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 (edytowane) Słowacja Bachledova Witam, Wybieram się 13 lutego do Bukowiny Tatrzańskiej, Nie daleko jest Ździar na Słowacji i stok Bachledova. Moje pytanie spokojnie można tam podjechać od strony Zdziaru? bo na mapce widzę, jeszcze Jezersko po drugiej stronie górki. Z Bukowiny do Zdziaru jest 2 x mniej kilomtrów niż do Jezierska. Karnet obejmuje 2 strony góry ? Jak oceniacie ten stok? Chce uciekać z Polskich wyciągów do Słowacji bo w terminie jak mam urlop Warszawka ma ferie...więc w Bukowinie pewnie będzie maskara. Pozdrawiam Edytowane 3 Luty 2011 przez wojtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Widziałem z 2 dni temu że pisze się artykuł o zagadnieniach na które poszukujesz odpowiedzi:rolleyes:. Zapewne jakieś nieoficjalne info uzyskasz od Figo, to ten taki z długimi uszami, jedno klapnięte:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 (edytowane) Tak można podjechać od strony Zdiaru. Wsiadasz na wyciąg A i wyjeżdżasz prawie na szczyt, potem 20 metrów piechotą do góry i już można zjeżdżać po drugiej stronie. Mapki trochę przekłamują rzeczywistość, polecam google maps, by sobie obejrzeć jak to z góry wygląda. Stok bardzo fajny, trasy te po stronie Jezerska podobne do tych w Jurgowie z tym, że w Bachledowej na pewno będzie mniej ludzi. Karnet obejmuje wszystkie wyciągi zaznaczone na tej mapie. Edytowane 3 Luty 2011 przez John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Przecież Bończa był tam niedawno i napisał relację: http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=4114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 tutaj znajdziesz info:): http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=10397&highlight=bachledova tutaj także :): http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=90020&highlight=bachledovej#post90020 i tutaj :) http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=121260#post121260 a najwięcej tutaj:D:D:D: http://www.skionline.pl/forum/search.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtach Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 dziękuje wszystkim za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 3 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 No nie wiem, nie wiem , czy od tego mojego pisania ludzi tam nie przybywa, coraz więcej Polaków. Dzisiaj dodatkowo brakło prądu i cały najlepszy obszar narciarski był wyłączony z eksploatacji. Ale i tak zdążyłem nieźle pojeździć. A tak na poważnie, to od 14.02. zaczynają się ferie na Słowacji, więc ludzi na pewno będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtach Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 A jak z językiem, po polsku, angielsku z obsługą stoku można się dogadać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 3 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Tylko w jidysz To jeden kraj teraz jest - lepiej niektórzy po polsku mówią niż u nas. Górale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Tylko w jidysz To jeden kraj teraz jest - lepiej niektórzy po polsku mówią niż u nas. Górale Oj to prawda. Z szefem ,który jest jak sam mówi Łemkiem,można w każdym języku. Nawet po Madziarsku z nim rozmawiałem. Oni są niebywale komunikatywni. Pisząc Oni mam na myśli obu szefów-wspólników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 A jak z językiem, po polsku, angielsku z obsługą stoku można się dogadać? ze Słowakiem (zwłaszcza tym przygranicznym) po angielsku, dobre:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavvik Napisano 21 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2011 trasy A czy udało się komuś kiedykolwiek przejechać trasą nr 8 albo 7 i 4? W styczniu 2011 dostępna była tylko 1. I dam sobie prawie rękę uciąć, że nie ma możliwości zjazdu 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 21 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2011 Zmartwię Cię ale 4 i 7 tak -> przejechane 8semka nawet nie wiedziałem, że istnieje -> nie spotkaliśmy tyle ludzi na innych trasach, żeby trzeba było jej szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavvik Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 No to z 4 i 7 miałem pecha. Ale 8 na mapie istnieje a zjechać się nie da, bo je po prostu nie ma. Każdy kto tam był to widział na własne oczy, że nie ma możliwości zjazdu po prawej stronie kanapy 3-osobowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Jeżdziłem tą trasą więc istnieje. Masz kłopoty z orientacją w terenie. ta trasa to taka nartostrada, przejezdna przy naturalnym śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavvik Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Po prostu zjeżdżałem 1 i nie widziałem żadnej innej możliwości zjazdu po prawej stronie wyciągu. Czyli mam rozumieć że ta trasa istnieje tylko wtedy jak napada śnieg i nie jest ratrakowana (i pewnie także nie jest zdyt szeroka)? Jak byłem tam to akurat było trochę odwilży, duża mgła i może dlatego była zamknięta. Ps. Jestem początkującym narciarzem, ale raczej nie ma problemów z orientacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi