Gość Bode Napisano 30 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2010 Parę miesięcy temu zadałem pytanie, iGS RD czy GS12. Temat wywołał burzliwą dyskusję, po czym doszliśmy grupowo do wniosku, że jednak Head wygrywa w tym pojedynku. Teraz przyszedł czas na slalomkę. Tak - zrezygnowałem z kupna 3 gigantki i przymierzam się do zakupu slalomki. I teraz zasadnicze pytanie. Dynastar, Head, Rossignol czy stajnia Elana... Wszystkie narty w polskich testach NTN wypadały następująco /w skali 1-6/: -Dynastar: 1.Inicjacja skrętu 4,7 2.Prowadzenie skrętu 5,4 3.Trzymanie krawędzi 5,5 4.Zmiana promienia skrętu 4,8 5.Przejście z krawędzi na krawędź 4,8 6.Dynamika 5,1 7.Skuteczność w bramkach 5,2 -Head: 1. 5,4 2. 5,4 3. 5,6 4. 5,4 5. 5,4 6. 5,3 7. 5,4 -Rossignol: 1. 4,0, 2. 4,2 3. 4,5 4. 4,3 5. 4,4 6. 4,2 7. 3,9 -Elan: 1. 5,5 2. 4,8 3. 4,8 4. 5,2 5. 5,4 6. 5,2 7. 4,8 Dobra, dobra. testy testami, ale jak sprawdzają się w praktyce? Co do Rossignoli i Headów mam już opinie znajomych, którzy na nich jeżdżą. Na Headzie nawet jeździłem /oooo tak, jeśli skręt byłby jednoską czasu, to można powiedzieć, że minęły 3 i się w nich zakochałem/ ale brak mi opinii na temat Dynastara i Elana. Dynastar to podobno genialna deska z zachodniej części Europy, jedna z czołowych nart PŚ, jedna z najlepiej wypadających w testach /polski, włoski, niemiecki/. Elan - ??? Właśnie... słyszałem jak instruktorzy zachwalali je jako genialne w prowadzeniu, łatwe i przyjemne komórki i świetne deski jako pierwsze serwisówki. Ale co z jazdą na tyczkach /bo o takową mi cały czas chodzi/? Proszę bez oburzeń, że nie padło ani jedno słowo na temat Volkl'a, Stockli czy Atomica, ale narty, o które pytam to moje faworytki w tym boju. Podsumowując: czy gra jest warta świeczki? Czy warto porównywać deski, które są praktycznie takie same? Czy nie lepiej zastosować staropolską wyliczankę? Nie. Z nartami jest jak z bielizną. Chodzi w końcu o nasz interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magres Napisano 30 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2010 Jeżdzę na Elan SLX bez waveflex . Przez cztery lata zaobserwowałem parę rzeczy. Są cięzkie chyba zadne narty o długości 165 cm tyle nie ważą. Mają w środku 2 blachy tytanalowe dlatego ciężko je wygiąć. Jeżeli potrafisz nimi jechać to takie Teżewe idą po szynach i nic ich nie ruszy, żadnego myszkowania. Sumując trzeba cały czas na nich pracować a wtedy dostajemy to coś . Albo duża waga zawodnika pomoże w czerpaniu przyjemności z tych nart. Ja z racji wieku (skończyłem 40) następne narty nie będą to SLX bo już nogi nie pracują tak jak kiedyś i sił mniej czyli nie opanuję tych rumaków.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasziek Napisano 30 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2010 hmm krude.. head w stosunku do rossignola (na ktorym jezdze) wypada zdecydowanie lepiej.. musze kiedys sprobowac sie na nim przejechac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 30 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2010 Zdecydowanie head jest dla mnie aktualniefaworytem, zarówno GS jak i SL. Ale zastanawiam się nad resztą z tej grupy... I stąd to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delo Napisano 30 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2010 Zdecydowanie head jest dla mnie aktualniefaworytem, zarówno GS jak i SL. Ale zastanawiam się nad resztą z tej grupy... I stąd to pytanie. Przed zakupem testowałem head-a sl rd i dynastar wc sl. I wybrałem dynastara, najlepiej jak byś miał mozliwość sprawdzenia. Head jest ok, ale dynastar to perełka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Przed zakupem testowałem head-a sl rd i dynastar wc sl. I wybrałem dynastara, najlepiej jak byś miał mozliwość sprawdzenia. Head jest ok, ale dynastar to perełka:) Nie mam jak przetestować dynastara, ale head to dla mnie kwintesencja agresji i precyzji połączonej z gracją prowadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Bode może się gdzieś spotkamy to dam Ci pośmigać na Dynastarze Omeglassie WC z sezonu 08/09, nie wiem jakie są z tego sezonu ale jak znam firmę możesz tym nartom zaufać, są twarde i bardzo wymagające, ale ile dają radości z jazdy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Bode może się gdzieś spotkamy to dam Ci pośmigać na Dynastarze Omeglassie WC z sezonu 08/09, nie wiem jakie są z tego sezonu ale jak znam firmę możesz tym nartom zaufać, są twarde i bardzo wymagające, ale ile dają radości z jazdy! No i to mi się podoba Ja na testy wybieram zawsze Rytro. Można sprawdzić jak jedzie po lodzie, jak po świerzym śniegu, jak po ściance, jak po lekkim pochyle, jak po wypłaszczeniu. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Body do Ryta mam daleko ale może umówimy się gdzieś w Beskidach, zaprosimy Marcina 73 który też ma Omeglassy i jak zechce to jeszcze SB który ma serwisowe Fischery i Wojtusia81 i dopiero wtedy potestujemy kilka par nart i pośmigamy wspólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Body do Ryta mam daleko ale może umówimy się gdzieś w Beskidach, zaprosimy Marcina 73 który też ma Omeglassy i jak zechce to jeszcze SB który ma serwisowe Fischery i Wojtusia81 i dopiero wtedy potestujemy kilka par nart i pośmigamy wspólnie. Mhmmm, spoko ja mam jeszcze w domu sl12 zawodniczą, ale ma juz krawędzi tyle, ze jest praktycznie do wywalenia, więc ją wezmę A GS-ki oleje, skoro jest to tes SL-ek:D pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 (edytowane) to ja Ci przywiozę Bode http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2960&id_modelu=4156 Blizzarda Sl Worldcup a wczesniej jak sie Marcin zgodzi, podrzucę mu co by dobrze ją do testów przygotował Edytowane 31 Styczeń 2010 przez wojtus81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 O świetnie, no to może jakiś termin ustalimy i miejsce i chętnych którzy by chcieli na taki nasz test przyjechać. Np. testujemy na pierwszy raz slalomki, co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 jak zawsze jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 widze ze szykuje sie jakies kolejne spotkanie na stoku wiec jesli by cos bylo to i ja sie pisze! oczywiscie zapakuje moja slalomke Racetiger'a SL gdyby któs miał ochote sobie ją przetestowac:) Wojtus ja z miłą checia wsiade na tego Blizzarda:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Zrobimy tak może każdy będzie mógł przejechać się na każdych dechach, tylko do przestawiania wiązań jakiś śrubokręt, tak jak na Gali , pamiętacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 (edytowane) nie ma sprawy tylko ustalmy jakis dogodny termin żeby nas jak najwiecej było ps. PAMIETAMY Bode podaj jaką masz skorupę w bucie żeby wziąść nartę z odpowiednim wiązaniem Edytowane 31 Styczeń 2010 przez wojtus81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 Wojtuś może nowy wątek założysz test lub coś w tym rodzaju i wymyśl termin jako ojciec opatrznościowy testu co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 myśle ze jako wytrawni narciarze i testerzy to każdy śrubokręt w swoim domowym warsztacie posiada:) lepiej jak bedzie ich wiecej, jak ma by tyle nart hehe.. trzeba jakas nazwe wymyslec.. Polish Ski Test czy cos w tym rodzaju:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 nie ma sprawy zaraz pomyślimy nad nowym wątkiem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 A zaczęło się od mojego skromnego pytanka:D Jak sie wszyscy zapalili na te testy! Heh Ok, I ze skorupą buta będzie problem... http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&sezon=02/03&producent=Head Kto zajmuje się ogarnięciem nowego wątka? Ja proponuję SkionlineSkiTest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 31 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2010 nowy wątek juz rzucony przez Wojtusia! przenosimy sie tam:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi