konkol13 Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 (edytowane) Witam! Mam narty Atomic SL 10. Chciałbym do nich kupić buty. Swoje umiejętności oceniam na 8 wg skali forum. Myślałem o butach ATOMIC rt cs 110. Teraz nasuwa mi się kilka wątpliwości. Po pierwsze nie można ich prawie nigdzie dostać, nie mówiąc już o przymierzeniu, więc pomyślałem może jakieś atomic z innej grupy, np. b-tech, m-tech itp, są szersze ale niektóre modele twardościami dorównują tym z grupy race, a jest ich w sklepach trochę więcej. Pytanie teraz do tych którzy mają porównanie, czy będzie duża różnica między Atomic rt cs 110 (szerokość 98) a np. Atomic H 110 (szerokość 100), lub Atomic M 110 (szerokość 102), a może atomic M 100 (szerokość 102) już są od 800zł. Zależy mi na tym żeby możliwie maksymalnie czuć nartę. Pytanie, czy ta szerokość większa o 2 czy 4mm robi jakąś różnicę? A może buty mają inne różnice i mimo wszystko powinieniem kupić te race? Jeździłem dzisiaj i wczoraj po sklepach we wrocławiu i nigdzie w ogóle prawie atomiców nie mają, nie mówiąc już o tych z grupy race. Jeden gość w którymś sklepie powiedział mi żebym nie kupował atomic-ów bo są nie wygodne jak cholera i w ogóle atomic nie zna się na robieniu butów, że lepiej np salomon czy lange. Co Wy na to? Warto w ogóle inwestować w buty Atomic? Wiem, że jak na mój poziom umiejętności to te pytania może trywialne, ale wiele lat jeździlem na starym sprzęcie, bo na nowy kasy nie było i nigdy się nie interesowałem sprzętem i tym jak go dobierać, w zeszlym wreszcie kupiłem sobie narty, a w tym roku przyszła kolej na buty. Mam nadzieję że po ich wymianie w pełni będę mógł się cieszyć możliwościami moich nart. Z góry dzięki za porady Edytowane 25 Styczeń 2010 przez konkol13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 24 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2010 Jeden gość w którymś sklepie powiedział mi żebym nie kupował atomic-ów bo są nie wygodne jak cholera i w ogóle atomic nie zna się na robieniu butów, że lepiej np salomon czy lange. Co Wy na to? Warto w ogóle inwestować w buty Atomic? Miałem model AFT i były boskie. Warto, ale warto poprzymierzać i inne - bo dlaczego by nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konkol13 Napisano 25 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2010 ... to może inaczej ... Jakie modele butów z grupy race polecacie? Czy ogólne rzecz biorąc buty atomic są złe? Czy jest duża różnica między butami o szerokości 98 a 100, czy 102? Ktoś ma porównanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 25 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2010 Problem w tym, że na tym forum chyba nikt nie ma butów Atomica. Może HAWXy ktoś miał i koniec. Ja tam nie narzekałem nigdy, ale miałem tlyko starsze modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 25 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2010 ... to może inaczej ... Jakie modele butów z grupy race polecacie? Czy ogólne rzecz biorąc buty atomic są złe? Czy jest duża różnica między butami o szerokości 98 a 100, czy 102? Ktoś ma porównanie? Pozdrawiam jest duża różnica między twardymi butami o różnych szerokościach miałem buty 97 teraz mam 100 i jest to duża różnica znacząco odczuwana przez stopy, tak ze trzeba pomierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 26 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2010 Tak jak powiedział 1973Marcin -trzeba pomierzyć. Jeździłem 2 sezony w b-9 Atomica i wydawało mi się, że są super. Niestety w zeszłym roku na Wierchomli podczas jazdy odkręciły mi się tylne śruby łączące cholewkę z butem (tak ni z tego ni z owego). Nigdzie nie można ich dostać, a jeździć się chciało, więc pobiegłem do sklepu i zacząłem mierzyć. Atomici, fischery i założyłem Nordici speedmachine 100 i już wiedziałem co kupię. Ten but dla mnie był najodopowiedniejszy. Już po włożeniu - bez dopięcia czułem, że stopa jest ułożona i fajnie trzymana, więc wystarczy lekko dopiąć i pięta nie lata i noga nie cierpnie. Moim zdaniem czasem warto poeksperymentować, a nie trzymać się jednej marki. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konkol13 Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2010 jest duża różnica między twardymi butami o różnych szerokościach miałem buty 97 teraz mam 100 i jest to duża różnica znacząco odczuwana przez stopy, tak ze trzeba pomierzyć Ok, dzięki. To cenna podpowiedź. Może faktycznie zrezygnuję z trzymania się na siłę jednej marki i poprzymierzam trochę różnych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi