magelan Napisano 21 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2010 Trwa ewakuacja narciarzy, którzy w czwartek wieczorem w wyniku awarii utknęli na wyciągu na Rusińskim Wierchu w Bukowinie Tatrzańskiej - poinformował PAP ratownik dyżurny TOPR. za onet .pl "Na wyciągu krzesełkowym uwięzionych zostało 50 osób" - dodał. W akcji ratowniczej bierze udział 12 ratowników Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 21 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2010 Miejmy nadzieję,że Bończa nie utknął na tym wyciągu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lupus Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Ja skończyłem, jak się okazuje przezornie, jazdę na tym krześle o 16.:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 http://wiadomosci.onet.pl/140351,21,0,0,1,pokaz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 mały zonk-normalnie niedługo ewakucja to beda atrakcjami w cenie karnetu:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Awarie wszędzie się zdarzają, ale ja nie o tym. Zagadka: Kto na tym zdjęciu jest ratownikiem a kto ratowanym ? zdjęcie z portalu onet.pl z linku w poście wyżej To tak też w ramach dyskusji o instruktorach w kaskach. pzdr misal _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 (edytowane) Awarie wszędzie się zdarzają, ale ja nie o tym. Zagadka: Kto na tym zdjęciu jest ratownikiem a kto ratowanym ? zdjęcie z portalu onet.pl z linku w poście wyżej To tak też w ramach dyskusji o instruktorach w kaskach. pzdr misal _________________ chyba żaden. Edytowane 22 Styczeń 2010 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 (edytowane) Więcej zdjęć z akcji ratowniczej!: http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/index.php?mod=galeria&id=522&tponlineserwis=7095590db7c6b5f2f1 A tak przy okazji kilka dni temu opublikowałem informację, że Rusin Ski wprowadził jako pierwszy ośrodek w Polsce ubezpieczenie w cenie karnetu Druga sprawa to ciekawe kiedy na stronie Rusin Ski pojawi się informacja, że wyciąg jest nieczynny chyba, że awaria była chwilowa i już działa!? Dzwonem do ośrodka, ale telefon milczy Edytowane 22 Styczeń 2010 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Awarie wszędzie się zdarzają, ale ja nie o tym. Zagadka: Kto na tym zdjęciu jest ratownikiem a kto ratowanym ? zdjęcie z portalu onet.pl z linku w poście wyżej To tak też w ramach dyskusji o instruktorach w kaskach. pzdr misal _________________ Ten facet w czapeczce to vice-prezes i członek zarządu. Nazwiska nie pomnę. Miałem okazję z nim zamienić kilka słów przy okazji oficjalnego otwarcia wyciągu na Rusińskim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Zdjęcia w Podhalańczyku pokazują, że nie była to zabawa - współczuje narciarzom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Przerażenie mnie ogarnia po obejrzeniu galerii zdjęć z linku podanego przez Dyrekcję :eek: Praca na wysokości bez podstawowych zabezpieczeń. Strażacy są w pełni profesjonalnie przygotowani do akcji. TOPR-owcy potrafią pracować bez kasków. Pełen szok. pzdr misal _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Ten facet w czapeczce to vice-prezes i członek zarządu. Nazwiska nie pomnę. Miałem okazję z nim zamienić kilka słów przy okazji oficjalnego otwarcia wyciągu na Rusińskim . Chwała mu za to, że czynnie włączył się do akcji. Przyznacie mi chyba jednak rację, że wygląda to mało profesjonalnie. pzdr misal _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 (edytowane) Szczerze mówiąc to jest żenada:mad: Pamiętam podobną sytuację na Velkiej Racy bodajże w roku 2004 lub 2005. Tam drzewo się przewróciło na linię średniego napięcia i o godzinie 13 wyciągi zmarły. Ich ekipa po prostu włączyła rezerwowego diesla, i po 20 minutach wszyscy byli na dole (wolniutko do tyłu puścili wyciągi i ludków na dół opuścili). Dodam, że zasilanie przywrócono na drugi dzień. W naszych stacjach pewnie z "oszczędności" nie montują agregatów prądotwórczych. Bo po co:confused: Pozdrowienia Edytowane 22 Styczeń 2010 przez borok222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Chwała mu za to, że czynnie włączył się do akcji. Przyznacie mi chyba jednak rację, że wygląda to mało profesjonalnie. pzdr misal _________________ Przecież pisaliśmy na forum, że TOPR i GOPR został pozbawiony pieniędzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Szczerze mówiąc to jest żenada:mad: Pamiętam podobną sytuację na Velkiej Racy bodajże w roku 2004 lub 2005. Tam drzewo się przewróciło na linię średniego napięcia i o godzinie 13 wyciągi zmarły. Ich ekipa po prostu włączyła rezerwowego diesla, i po 20 minutach wszyscy byli na dole (wolniutko do tyłu puścili wyciągi i ludków na dół opuścili). W naszych stacjach pewnie z "oszczędności" nie montują agregatów prądotwórczych. Bo po co:confused: Pozdrowienia A jeżeli to nie prąd tylko awaria mechaniczna?! Wtedy żaden agregat nie pomoże! Na Golgocie tez była tylko drobna awaria, a wyciąg nie działa już drugi tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 A jeżeli to nie prąd tylko awaria mechaniczna?! Wtedy żaden agregat nie pomoże. Jeszcze gorsza jest awaria "cyfrowa" :eek: czego w przypadku tych nowych wyciągów też wykluczyć nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misia Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Rany, a ja tam jezdziałam dosłownie 2 tygodnie temu, i faktycznie moze juz wtedy cos było na rzeczy bo tak czesto stawał wyciag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Drogi JC prawdy od właściciela się i tak nie dowiesz:) Brak agregatu lub jego niesprawność zszargała by mu opinie;) A tak po prawdzie to większość awarii spowodowana jest problemami z zasilaniem, co do Golgoty to ten wyciąg jest niewiele młodszy ode mnie:D A ja już taki młody nie jestem i też czasami coś szwankuje:) Jak mawia znajomy ortopeda: Piotrze życie zacina się po czterdziestce:) Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Jakaś plaga, co chwile jakiś wyciąg pada teraz jak będę wsiadał na krzesełko to zabiorę do plecaka termos z ciepłą herbatą, koc, i coś na ząb bo w tym roku licho nie śpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Uważaj żeby ci nie policzyli nadbagażu i jeszcze każą kupić dodatkowy karnet:D:mad: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Jakaś plaga, co chwile jakiś wyciąg pada teraz jak będę wsiadał na krzesełko to zabiorę do plecaka termos z ciepłą herbatą, koc, i coś na ząb bo w tym roku licho nie śpi Eeeee...tam , są dwa prostsze sposoby. 1-szy korzystać z orczyków. 2-gi podchodzić z buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Przecież pisaliśmy na forum, że TOPR i GOPR został pozbawiony pieniędzy ... Sprzęt pod tytułem kaski też im zabrali pzdr misal _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Drogi JC prawdy od właściciela się i tak nie dowiesz:) A jednak dowiedziałem się Wyciąg już jest czynny, a przyczyna awarii była prozaiczna i została usunięta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekPS Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Eeeee...tam , są dwa prostsze sposoby. 1-szy korzystać z orczyków. 2-gi podchodzić z buta. Jest jeszcze trzeci : Można podejść na fokach :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekPS Napisano 22 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2010 Jakaś plaga, co chwile jakiś wyciąg pada teraz jak będę wsiadał na krzesełko to zabiorę do plecaka termos z ciepłą herbatą, koc, i coś na ząb bo w tym roku licho nie śpi A nie lepiej kawał liny i szpej alpinistyczny. Wyciąg stanie, zakładasz i myk na dół nie czekając na ratowników.; A herbatka z rumem na rozgrzewkę to powinna być na dole przy wyciągu gratis serwowana :)każdemu odważnemu co siadają na co niektóre krzesełka, np. na Pilsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi