athrarvan Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Witam! Zdaje sobie sprawe z naiwnosci i glupoty mojego pytania, ale moze znajdzie sie ktos na tyle wyrozumialy. ze udzieli mi odpowiedzi. Zaznaczam, ze umiem jezdzic na nartach (chyba) bo ostatni raz bylem w szczyrku 10 lat temu, wtedy uzywalem jeszcze starych prostych fischerow z zapieciami sprezynoymi (trzeba bylo sie schylic, zeby zapiac). Postanowilem reaktywowac sie i nauczyc przy okazji zone, jesli sam jeszcze potrafie. Kupilem na razie uzywane narty salomona i mam problem bo wiazanie jest na plycie i oczywiscie potrafie ustawic wiazanie do dlugosci mojego buta, ale interesuje mnie oznaczenia literowe na przodzie i tyle, bo zapewne one cos do mnie mowia tylko nie wiem co (przypuszczam ze chodzi o srodek ciezkosci odpowiadajacy wadze i wzrostowi narciarza), moje pytanie jak to ustawic prawidlowo mam 103 kilo i 187 cm a oznaczenia o ktore mi chodzi to AB, CDEF, GHIJ, KLMN, OPQR,STUV, WXYZ, 12345. I teraz jak ustawie z przodu na 12345WXYZ (to jest jedno pole) to stylu wchodzi mi na pole WXYZ i nie wiem czy to prawidlowe ustawienie (jak dobrac punkt wyjsciowy ustawienia?) Znalazlem jakas tabele DINa i wychodz mi ze moj kod to M/L i wstepnie ustawilem przod na pole KLMN a tyl na 4 (przedostatnie pole) ale nie wiem czy to dobrze zrobilem? Jedna dodatkowa sprawa to jak zamykam wiazanie noga w bucie to tylne wiazanie wypycha troche w tyl, czy to normalne? Ostatnie pytanie czy jest narta prawa i lewa? Pozdrawiam i bede wdzieczny za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 trochę zgłupiałem:confused: no ale może nie załapałem o co chodzi..... czy próbujesz ustawiać siłe wypięcia wiązań , czy też ustawić je do rozmiaru buta ? chyba raczej chodzi o rozmiar buta , więc musisz sprawdzić , czy jest zaznaczony na narcie jej środek ? jak ustawisz rozstaw wiązania do skorupy , to sprawdź , czy po wpięciu , środek buta ( powinien też być zaznaczony kreską ) pokrywa się ze środkiem narty. Wtedy powinno być Ok . W większości wiązań można to ustawienie trochę korygować , tzn. przesuwać cały układ w przód ( trochę łatwiejsza inicjacja skrętu ) lub w tył ( np do jazdy free) a czy są narty prawe i lewe - są wyjątki , ale generalnie narty są "obustronne":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 to wiązanie rentalowe do wypożyczalni:D ma takie oznaczenia żeby łatwo sie je ustawiało na różne buty, bez konieczności mierzenia obu nart, jak pisze aklim środek buta ma być na środku narty często też przy przesuwaniu przodu wiązania jest opisana długość skorupy w zakresie od np 235 do 265, wtedy tył ustawiamy według literek albo cyferek , siłę wypięcia ustawia się śrubą z przodu i tyłu wiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athrarvan Napisano 19 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 (edytowane) Oczywiscie chodzi o ustawienie dlugosci buta, ale jesli dobrze znalazlem srodek buta i narty to nie da sie ich zgrac. Jakies sugestie? http://img59.imageshack.us/i/p1040925p.jpg/ http://img705.imageshack.us/i/p1040926.jpg/ http://img51.imageshack.us/i/p1040927a.jpg/ Zdjecia wiazan jakie mam na narcie Edytowane 19 Styczeń 2010 przez athrarvan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 ustaw przód wiązania tak aby srodek buta był nad środkiem narty a potem dopasuj tył tak jest najłatwiej tył ma większy zakres regulacji (literki i cyferki nie muszą się zgadzać niekiedy wiązanie jest niewłaściwie zamontowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athrarvan Napisano 19 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Jest to niemozliwe, bo maksymalna pozycja w przod wizania nie pozwala ustawic srodka buta nad srodkiem nartybrakuje okolo 5 cm, przod wiazania musialby pojsc jeszcze bardziej do przodu, ale jest to niemozliwe i co w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 w takim przypadku masz za małe wiązania bo kreska na środku buta musi być w tej samej lini co kreska na narcie jeżeli nie mozesz tego tak ustawić znaczy to ze masz za mały rozstaw wiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 5 cm to dużo 1-2 byłoby do przeżycia napisz jakie to są narty i jaką mają długość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athrarvan Napisano 20 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Narty sa takie: http://www.allegro.pl/item873455491_uzywane_narty_salomon_scrambler_180_cm_l170.html Na tym zdjeciu narysowalem gdzie widze srodek narty i z tego widac, ze niewazne jaki but bo srodek narty jest za blisko przodu wiazania, nie zgodze sie tez ze mam za male wiazanie, bo to jest regulacja na plycie i moj but nie jest najwiekszy jaki moze tam wejsc. http://img44.imageshack.us/img44/9705/srodekjm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 rozsuń te wiązania na max i wtedy próbuj postaraj sie ustawić buta z tą kreską i dopiero dojedz do niego wiązaniami jezeli tak sie nie da to albo masz źle zamocowane wiązania albo tak jak mowilem i powtorze to jeszcze raz może byc za mały rozstaw wiązań ale jezeli masz takie narty jak z linku i z takim wiązaniem to musi Ci sie udać to ustawić nie ma szans zeby sie nie dało- z przodu te kolorowe kreseczki to długośc buta ustaw odpowiednio a potem wyreguluj tył. to musi sie dać ustawić po prostu musisz popełniać jakiś błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Zadając pytanie myślałem o nartach dla kobiet(mała nóżka) ale z tego co widzę to jakieś alpejskie rączki partacza się trochę walnęły z montażem :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Zadając pytanie myślałem o nartach dla kobiet(mała nóżka) ale z tego co widzę to jakieś alpejskie rączki partacza się trochę walnęły z montażem :eek: tez mi sie wydaje ze one są zle zamocowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athrarvan Napisano 20 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 (edytowane) rozsuń te wiązania na max i wtedy próbuj postaraj sie ustawić buta z tą kreską i dopiero dojedz do niego wiązaniami jezeli tak sie nie da to albo masz źle zamocowane wiązania albo tak jak mowilem i powtorze to jeszcze raz może byc za mały rozstaw wiązań ale jezeli masz takie narty jak z linku i z takim wiązaniem to musi Ci sie udać to ustawić nie ma szans zeby sie nie dało- z przodu te kolorowe kreseczki to długośc buta ustaw odpowiednio a potem wyreguluj tył. to musi sie dać ustawić po prostu musisz popełniać jakiś błąd Powtorze raz jeszcze, maksymalnie wysuniete wiazanie z przodu nie pozwala na ustawienie srodka buta nad srodkiem narty, za maly rozstaw nie wchodzi w gre, bo but w ogole wchodzi w wiazanie, jedyna mozliwosc to to ze nie wiem gdzie jest srodek narty, czy mozna go jakos wyznaczyc? To jest po prostu srodek dlugosci? dodatkowo mam wrazenie, ze przed wiazaniami jest slad po montazu, tak jakby kiedys byly bardziej z przodu, ale sie urwaly czy cos. Jaki bedzie efekt w czasie jazdy przy takim przesunieciu? Edytowane 20 Styczeń 2010 przez athrarvan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 kurdte srodek to jest ta kreska na narcie a ze odsuniesz do przodu chodzi nam o to zebys rozsunoł wizanie na max i po kolei rozsuwasz na max ustawiasz buta razem z tą kreską i dopiero dopasowujesz wiązanie do butaw takiej kolejnosci musi się udac po prostu to rozsunięcie chodzi o to zeby te 2 kreski z buta i narty ustawił w tej samej lini a potem dosunoł przód i tył wiązania tak jest najprościej i najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Środek buta nie jest usytuowany w środku długości narty. Raczej początek buta powinien być w środku długości narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athrarvan Napisano 20 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Widze ze sie nie rozumiemy. kreska wyznaczajaca srodek narty jest w takim miejscu, ze jak rozsune wiazania na maksa i wloze buta to roznica miedzy moja kreska w bucie a srodkiem narty to jest 11cm (teraz to zmierzylem) oznacza to, ze jak posune but najbardziej do przodu jak sie da i dopasuje tylne wiazanie i zamkne to nie moge spasowac kresek, kreska narty jest przesunieta wzgledem srodka buta o 11 cm do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athrarvan Napisano 20 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Środek buta nie jest usytuowany w środku długości narty. Raczej początek buta powinien być w środku długości narty. no to jak to w koncu jest, jesli jest tak jak pisze krzysiek to mam ok, jesli jest tak jak mowia wczesniej to mam problem, a co z moim pierwszymi pytaniami o kody literowe na nartach czy to ma jakies znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawko Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 (edytowane) a ja mam takie wiązania kreskę na środku buta widzę ale na narcie jej nie ma... a wiązania mam ustawione tak na oko... więc może ktoś wspomoże jak fachowo to zrobić. Długość skorupy buta 317 mm. Wiązanie od góry mam ustawione na 356 a od dołu na 296 jeśli w ogóle wam to coś mówi Przepraszam za rozmiar zdjęcia ale może dzięki temu będzie łatwiej ogarnąć to wiązanie. Edytowane 20 Styczeń 2010 przez pawko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athrarvan Napisano 20 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 ja jednak bym wolal, zeby najpierw uporac sie z moim pytaniem, a nie wrzucac do mojego watku nowe problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 no to jak to w koncu jest, jesli jest tak jak pisze krzysiek to mam ok, jesli jest tak jak mowia wczesniej to mam problem, a co z moim pierwszymi pytaniami o kody literowe na nartach czy to ma jakies znaczenie? Dla pewności zmierz długość narty od piętki do rzutu szpica dziobów, podziel na 2 i tam będzie środek narty, w tym miejscu powinien być czubek buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 jezu ale komplikujecie sprawe a to jest proste jak budowa cepa kreska na narcie oznacze miejsce w którym ma znajdować się srodek buta to jest chyba jasne tak? chyba to każdy rozumie wiec co za filozofia jest rozsunąć wiązanie ustawić tak buta i 'dojechać" wiązaniem tak by łapało buta. i teraz jeżeli się tak nie da ustawić to są 2 rzeczy ktore mogą to powodować: 1. źle zamocowane wiązanie na narcie tzn cala wiązanie zostało źle zainstalowane przez co nie da się ustawić srodka buta z kreską na narcie, bądz rozstaw wiązania jest za mały 2. próbując ustawić popełniamy jakiś błąd jaki z tego wniosek? athrarvan jestes z katowic zanieś te narty do intersportu, bądz summitu i niech oni ci to ustawią nie kosztuje to majątku. A dlaczego? a dlatego ze nie da się tak na forum opisać jak masz to zrobić jeżeli tego nie umiesz to to zostaw zanieś i będzie po kłopocie ja już jasniej tego opisać nie umiem może ktoś to opisze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Trzeba jeszcze dodać że kreska na narcie nie oznacza środka narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 tak nie oznacza ona środka narty chyba ze ktos ma narty fo freestyle kreska na narcie to miejsce w ktorym ma znajdować sie srodek buta jak powiedzialem wczesniej nota bene tez oznaczony kreską na bucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 a ja mam takie wiązania kreskę na środku buta widzę ale na narcie jej nie ma... a wiązania mam ustawione tak na oko... więc może ktoś wspomoże jak fachowo to zrobić. Długość skorupy buta 317 mm. Wiązanie od góry mam ustawione na 356 a od dołu na 296 jeśli w ogóle wam to coś mówi Przepraszam za rozmiar zdjęcia ale może dzięki temu będzie łatwiej ogarnąć to wiązanie. to jest oryginalne wiązanie Salomona montowane na płycie , więc wystarczy przód wiązania przesunąć tak ,żeby pokrywało się z rozmiarem skorupy Twojego buta ( podziałka), zamknąć zapadkę , włożyć but w wiązanie , dosunąć tył , który ustawi się w odpowiednim miejscu , też zamknąć zapadkę i powinno być OK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Narty sa takie: http://www.allegro.pl/item873455491_uzywane_narty_salomon_scrambler_180_cm_l170.html Na tym zdjeciu narysowalem gdzie widze srodek narty i z tego widac, ze niewazne jaki but bo srodek narty jest za blisko przodu wiazania, nie zgodze sie tez ze mam za male wiazanie, bo to jest regulacja na plycie i moj but nie jest najwiekszy jaki moze tam wejsc. http://img44.imageshack.us/img44/9705/srodekjm.jpg od wieu lat na nartach nie oznacza sie juz srodka narty, lecz miejsce gdzie ma przypadać srodek buta. Jesli ta czerwona kreska to miejsce srodka buta, to ktooś sie walnął z przykrecaniem wiazania. Przewierc wiązanie do przodu i bedzie ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi