Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Język polski.

kmusial

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj przez przypadek oglądałem w TVP program "Kocham Cię Polsko", jeśli pomyliłem się w nazwie to wybaczcie, w tym programie prowadzący dał zadanie naszym gwiazdom filmu i estrady przeliterowanie różnych słów, byłem w szoku, nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać gdy jedna z tych gwiazd:D:D:D miała przeliterować słowo uprząż, zrobiła to tak: upsząsz. Inni nie byli wcale lepsi. Wszyscy znakomicie się bawili i śmiali ze swych pomyłek. Gdzie Ci ludzie chodzili do szkoły:confused:

Bo dzisiaj, jak to napisał niedawno pewien dziennikarz, ludzie 'są znani z tego, że są znani' :rolleyes:

Niestety, z dnia na dzień Język Polski jest coraz bardziej zubożały. A to, że ludzie mediów reprezentują sobą poziom w zasadzie nijaki to już zupełnie inna sprawa. Tak naprawdę to te "gwiazdy" albo już umarły, albo zostało im już niewiele. Feldman? Grechuta ? Niemen? Nie mówiąc już o mistrzach słowa polskiego jak Miłosz, czy żyjąca jeszcze Szymborska. Boli...

. Gdzie Ci ludzie chodzili do szkoły:confused:

Panowie poruszyliście dość drażliwy temat;):rolleyes:,nie oglądajcie się na celebrytów,ale raczej zwróćmy uwagę na Naszą pisownię na Forum;):pMam nadzieję,że Moderatorzy-oprócz szukania postów z reklamami i wulgaryzmami,zwrócą też uwagę na ten problem:pWiększość z Nas jest wzrokowcami i czytając posty z licznymi błędami ortograficznymi,możemy w przyszłości popełniać te same błędy:p

Panowie poruszyliście dość drażliwy temat;):rolleyes:,nie oglądajcie się na celebrytów,ale raczej zwróćmy uwagę na Naszą pisownię na Forum;):pMam nadzieję,że Moderatorzy-oprócz szukania postów z reklamami i wulgaryzmami,zwrócą też uwagę na ten problem:pWiększość z Nas jest wzrokowcami i czytając posty z licznymi błędami ortograficznymi,możemy w przyszłości popełniać te same błędy:p

Ok Lewy:)

ale my nie jesteśmy jeszcze gwiazdami :D

Ps

a ten program "Kocham Cię Polsko" to kolejny badziew jakich wiele serwuje nam ostatnio publiczna TV . Dramat:(

jezu tam :)

każdy popelnia błedy;p a język jaki jest taki jest- mowi nam z kim mamy do czynienia- od taki ja składnie piszę a gramatyka to w lesie bo w szkole chyba w tym czasie na wagarach byłem;d

Bugi nie do końca;):pnie chodzi o stylistykę i interpunkcję,ale o "WIDOCZNE"błędy ortograficzne;)Wejdź na inne fora społecznościowe/o różnej tematyce/-tam się zwraca na ten problem ogromną wagę:rolleyes:-a i czyta poźniej przyjemniej:rolleyes:

...Mam nadzieję,że Moderatorzy-oprócz szukania postów z reklamami i wulgaryzmami,zwrócą też uwagę na ten problem...

Nie aspiruję tutaj do wytykania błędów ortograficznych, gramatycznych czy interpunkcyjnych innym Forumowiczom. Też mnie boli, kiedy czytam posty z błędami, ale broń Boże nie chcę się bawić w polonistę sprawdzającego klasówkę. Tym bardziej, że sam mam świadomość swojej ułomności w tym temacie.

Uważam, że każdy powinien sam zadbać o poprawną polszczyznę, kiedy chce upubliczniać swoje poglądy, a forum przecież jest właśnie takim upublicznianiem.

Mamy w swoim zasięgu narzędzia sprawdzające pisownię i starajmy się ich używać.

Bugi - nie zgodzę się z Tobą. Studiujesz prawo. Jak sąd będzie patrzył na pismo procesowe z błędami ? Chyba, że sąd też już będzie na bakier z naszą mową ojczystą.

pzdr

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

Nie aspiruję tutaj do wytykania błędów ortograficznych, gramatycznych czy interpunkcyjnych innym Forumowiczom. Też mnie boli, kiedy czytam posty z błędami, ale broń Boże nie chcę się bawić w polonistę sprawdzającego klasówkę. Tym bardziej, że sam mam świadomość swojej ułomności w tym temacie.

]

nie chodzi o wytykanie,ale zasady pisowni obowiązującej na forch-język polski:rolleyes:Nikt nie jest prof.Miodkiem,ale tutaj czasmi pojawiają się "makabryczne"błędy ortograficzne:mad:Dużą liczbę forumowiczów stanowią ludzie młodzi/na etapie edukacji podstawowej i średniej/ i dla nich powinniśmy dbać o reguły ortografii:rolleyes:;)Takie przyjemne z pożytecznym:rolleyes:

Co tu dużo mówić, nie tylko "gwiazdy" i dziennikarze sadzą "kwiatki". Sama widziałam "macież" na zajęciach z algebry, i wcale nie napisał tego student ;)... A co do puryzmu językowego, nie mam wyrobionego zdania. Obawiam się, że kulawa polszczyzna to wina szkoły i zanikania czytelnictwa - w końcu wzorce przyjmuje się nieświadomie, na podstawie tego, co do nas systematycznie dociera - i w coraz mniejszym stopniu jest to literatura (jakiegokolwiek rodzaju) na przyzwoitym poziomie. I nie sądzę, żeby to była wina młodzieży, która jest zawsze chłonna, oczywiście pod warunkiem, żeby umieć ją zainteresować, a nie tylko przygotowywać do kolejnych durnowatych testów i ostatecznie roli "zasobów ludzkich". Poza tym przyjmuję do wiadomości, że są ludzie, którzy nie są w stanie opanować zasad ortografii - a nie jestem zwolenniczką znęcania się nad nimi, czy kimkolwiek. Ot, myślę, że jeśli mają coś do przekazania innym i będą to próbowali robić, to chcąc przekonać do swojego zdania będą pisać coraz lepiej. No, i jest w końcu firefox i insze wynalazki :D.