kmusial Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Wczoraj przez przypadek oglądałem w TVP program "Kocham Cię Polsko", jeśli pomyliłem się w nazwie to wybaczcie, w tym programie prowadzący dał zadanie naszym gwiazdom filmu i estrady przeliterowanie różnych słów, byłem w szoku, nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać gdy jedna z tych gwiazd:D:D:D miała przeliterować słowo uprząż, zrobiła to tak: upsząsz. Inni nie byli wcale lepsi. Wszyscy znakomicie się bawili i śmiali ze swych pomyłek. Gdzie Ci ludzie chodzili do szkoły:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 (edytowane) Bo to są gwiazdy przez małe "g","g" jak g.... A poważnie,to katastrofa!Widać,dziś bardziej liczy się nazwisko niż to,co człowiek sobą reprezentuję,o talencie nie wspomnę... :eek: Edytowane 19 Styczeń 2010 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salwer Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 w podstawówce widziałem "kreTki" na tablicy... w liceum widziałem "trzcionkę" i to wcale nie uczniowie napisali:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loviisa-chan Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Bo to są gwiazdy przez małe "g","g" jak g.... A poważnie,to katastrofa!Widać,dziś bardziej liczy się nazwisko niż to,co człowiek sobą reprezentuję,o talencie nie wspomnę... :eek: Bo dzisiaj, jak to napisał niedawno pewien dziennikarz, ludzie 'są znani z tego, że są znani' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Bo dzisiaj, jak to napisał niedawno pewien dziennikarz, ludzie 'są znani z tego, że są znani' Niestety, z dnia na dzień Język Polski jest coraz bardziej zubożały. A to, że ludzie mediów reprezentują sobą poziom w zasadzie nijaki to już zupełnie inna sprawa. Tak naprawdę to te "gwiazdy" albo już umarły, albo zostało im już niewiele. Feldman? Grechuta ? Niemen? Nie mówiąc już o mistrzach słowa polskiego jak Miłosz, czy żyjąca jeszcze Szymborska. Boli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 . Gdzie Ci ludzie chodzili do szkoły:confused: Panowie poruszyliście dość drażliwy temat;),nie oglądajcie się na celebrytów,ale raczej zwróćmy uwagę na Naszą pisownię na Forum;):pMam nadzieję,że Moderatorzy-oprócz szukania postów z reklamami i wulgaryzmami,zwrócą też uwagę na ten problem:pWiększość z Nas jest wzrokowcami i czytając posty z licznymi błędami ortograficznymi,możemy w przyszłości popełniać te same błędy:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanka1 Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Mało kto, nawet w mediach stosuje prawidłową odmianę np. dwoje dzieci, z dwojgiem dzieci itp. Prawie wszędzie słyszy się dwójka dzieci, z dwójką dzieci.... Mnie to razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Panowie poruszyliście dość drażliwy temat;),nie oglądajcie się na celebrytów,ale raczej zwróćmy uwagę na Naszą pisownię na Forum;):pMam nadzieję,że Moderatorzy-oprócz szukania postów z reklamami i wulgaryzmami,zwrócą też uwagę na ten problem:pWiększość z Nas jest wzrokowcami i czytając posty z licznymi błędami ortograficznymi,możemy w przyszłości popełniać te same błędy:p Ok Lewy:) ale my nie jesteśmy jeszcze gwiazdami Ps a ten program "Kocham Cię Polsko" to kolejny badziew jakich wiele serwuje nam ostatnio publiczna TV . Dramat:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Ok Lewy:) ale my nie jesteśmy jeszcze gwiazdami Ps a ten program "Kocham Cię Polsko" to kolejny badziew jakich wiele serwuje nam ostatnio publiczna TV . Dramat:( Alkim,nie chodzi o program TV;),tylko problem na Forum:rolleyes:Ludzie nas czasmi czytają,nie mówiąc o konkurencji:p:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 jezu tam każdy popelnia błedy;p a język jaki jest taki jest- mowi nam z kim mamy do czynienia- od taki ja składnie piszę a gramatyka to w lesie bo w szkole chyba w tym czasie na wagarach byłem;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 jezu tam każdy popelnia błedy;p a język jaki jest taki jest- mowi nam z kim mamy do czynienia- od taki ja składnie piszę a gramatyka to w lesie bo w szkole chyba w tym czasie na wagarach byłem;d Bugi nie do końca;):pnie chodzi o stylistykę i interpunkcję,ale o "WIDOCZNE"błędy ortograficzne;)Wejdź na inne fora społecznościowe/o różnej tematyce/-tam się zwraca na ten problem ogromną wagę-a i czyta poźniej przyjemniej:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 no ja właśnie o tym mówię- popełniam wiele błędów ale cóż chociaz uczył bym sie tego 100lat to i tak tego nie przyswoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 ...Mam nadzieję,że Moderatorzy-oprócz szukania postów z reklamami i wulgaryzmami,zwrócą też uwagę na ten problem... Nie aspiruję tutaj do wytykania błędów ortograficznych, gramatycznych czy interpunkcyjnych innym Forumowiczom. Też mnie boli, kiedy czytam posty z błędami, ale broń Boże nie chcę się bawić w polonistę sprawdzającego klasówkę. Tym bardziej, że sam mam świadomość swojej ułomności w tym temacie. Uważam, że każdy powinien sam zadbać o poprawną polszczyznę, kiedy chce upubliczniać swoje poglądy, a forum przecież jest właśnie takim upublicznianiem. Mamy w swoim zasięgu narzędzia sprawdzające pisownię i starajmy się ich używać. Bugi - nie zgodzę się z Tobą. Studiujesz prawo. Jak sąd będzie patrzył na pismo procesowe z błędami ? Chyba, że sąd też już będzie na bakier z naszą mową ojczystą. pzdr misal _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 administrację administrację a co do pism zawsze jest word ktory sprawdza błędy:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Zainstaluj sobie firefoxa - on sprawdza pisownię on-line pzdr misal _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 Nie aspiruję tutaj do wytykania błędów ortograficznych, gramatycznych czy interpunkcyjnych innym Forumowiczom. Też mnie boli, kiedy czytam posty z błędami, ale broń Boże nie chcę się bawić w polonistę sprawdzającego klasówkę. Tym bardziej, że sam mam świadomość swojej ułomności w tym temacie. ] nie chodzi o wytykanie,ale zasady pisowni obowiązującej na forch-język polski:rolleyes:Nikt nie jest prof.Miodkiem,ale tutaj czasmi pojawiają się "makabryczne"błędy ortograficzne:mad:Dużą liczbę forumowiczów stanowią ludzie młodzi/na etapie edukacji podstawowej i średniej/ i dla nich powinniśmy dbać o reguły ortografii:rolleyes:;)Takie przyjemne z pożytecznym:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2010 własnie sobie zainstalowałem tego firefoxa zobaczymy jak to będzie przyzwyczajony jestem do opery ale człowiek uczy się całe życie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 20 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2010 Co tu dużo mówić, nie tylko "gwiazdy" i dziennikarze sadzą "kwiatki". Sama widziałam "macież" na zajęciach z algebry, i wcale nie napisał tego student ... A co do puryzmu językowego, nie mam wyrobionego zdania. Obawiam się, że kulawa polszczyzna to wina szkoły i zanikania czytelnictwa - w końcu wzorce przyjmuje się nieświadomie, na podstawie tego, co do nas systematycznie dociera - i w coraz mniejszym stopniu jest to literatura (jakiegokolwiek rodzaju) na przyzwoitym poziomie. I nie sądzę, żeby to była wina młodzieży, która jest zawsze chłonna, oczywiście pod warunkiem, żeby umieć ją zainteresować, a nie tylko przygotowywać do kolejnych durnowatych testów i ostatecznie roli "zasobów ludzkich". Poza tym przyjmuję do wiadomości, że są ludzie, którzy nie są w stanie opanować zasad ortografii - a nie jestem zwolenniczką znęcania się nad nimi, czy kimkolwiek. Ot, myślę, że jeśli mają coś do przekazania innym i będą to próbowali robić, to chcąc przekonać do swojego zdania będą pisać coraz lepiej. No, i jest w końcu firefox i insze wynalazki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi