andy-w Napisano 1 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2013 (edytowane) Prima Aprilis na SzyndzielniPo 2 godzinach na Dębowcu z niecierpliwością udaliśmy się do kolejki na Szyndzielnię.To taka podróż niemalże sentymentalna po 25 latach znów tu na nartach. Młodemu 16 latkowi trzeba pokazać gdzie ojciech brykał. Pani w kasie nie uwierzyła, że młody ma tyle lat co ma i zażądała legitymacji szkolnej. Nie udało się ulgowego biletu za 12 zł kupić i trzeba było 2 x 15 PLN wybulić na 1 wyjazd w górę. Kolej jeździ tylko co pół godziny więc musieliśmy prawie 20 minut czekać.W końcu zadzwonił prawie szkolny dzwonek i pan łaskawie otworzył wrota korytarza do kolejki.Pokazuję mu bilet, a on zażądał okazania paragonu. I tu pomyślałem, że to Prima Aprilis, po diabła mu paragon skoro mam dopiero co kupiony bilet.Szukałem tego paragonu w czeluściach portfela bardzo długo, przy okazji znajdując najróżniejsze stare paragony, a ludzie mnie mijali i wsiadali do wagoników.Zacząłem się denerwować, że mi "okienko" czasowe wyjazdu na górę minie i następne pół godzi czekania mnie czeka. No ale znalazłem paragon i wsiadamy.W drodze na górę oglądamy z ciekawością Saharę.Niestety dzisiaj nie dane nam było ją zdobyć bo przeoczyłem na nią zjazd i wylądowaliśmy na nartostradzie. A tu zaspy metrowe. Jest pięknie, powoli i majestatycznie. Dobijamy na zakręcie do wylotu z Sahary na której jest już kilka śladów. No nic zdobędziemy ją nastepnym razem w przyszłej zimie.Po drodze mijamy kilku skiturowców. Młody mi zjechał w las i ledwo dotarł przez krzaczory do dolnej stacji kolejki, a ja na Dębowiec.Potem poboczem głównej drogi i między domami (dwa razy spotykając straż miejską) dotarł w okolice Dębowca skąd go zabrałem.Był bardzo zmęczony. Obaj byliśmy z tej małej wyprawy zadowoleni. Edytowane 1 Kwiecień 2013 przez andy-w 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szew137 Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 Dębowiec do poprawki, modernizacja trasa bo za stroma i większy parking. http://www.bielsko.biala.pl/aktualnosci/24785/debowiec-do-poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 krótki cytat z przytoczonego artykułu : "...Niezbędne będzie wyprofilowanie stoku w środkowej fazie, gdzie aktualnie znajduje się zbyt duże nachylenie. Z tego powodu występuje problem z odpowiednim naśnieżeniem tego fragmentu trasy. Nawet najlepszej klasy ratrak nie daje rady - mówi przedstawiciel operatora ośrodka..." hmm , ja myślałem , że ten stok to taka rekreacja , a tu się okazuje ,że tam jest konkretna ściana:eek: , gdzie nawet najlepsze ratraki no i chyba ich kierowcy też ,normalnie nie dają rady:rolleyes:: . Pewnie też muszą dokupić armatek , bo te kilkanaście , które obsługuje ten "ogromny" stok chyba nie wystarcza ,żeby zrobić odpowiednią warstwę śniegu:stupid: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 15 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2013 (edytowane) W ośrodku na Dębowcu narciarzom będzie wygodniej I przypomniałem sobie że ja wraz z seniorem rodu 11 kwietnia 2013r postanowiliśmy przetestować Dębowiec. Temperatura 14C. Moje wrażenie to pomieszanie nowoczesności z niewiedzą i ignorancją projektanta, mając do dyspozycji takie fundusze wszystkie błędy to efekt złego projektu. Stacja dolna niepotrzebnie wyniesiona i brakuje tych 4m spadu w końcowej części Urządzenie do siniaków na udach. Co to jest!!! Brak wypoziomowania poprzecznego stoku, armatki w złym miejscu w związku z tym stok zbyt wąski. stacja górna wyniesiona za wysoko i jest niebezpieczny zjazd dla początkujących. Idę ochłonąć na Szyndzielnię. Edytowane 15 Październik 2013 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 15 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2013 Chciałem ochłonąć ale zrobiło się gorąco 18C , przy zjeździe to były raczej narty wodne Sahara dolna stacja nieistniejącego orczyka. Kosmici nad Bielskiem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogień1473932154 Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Wreszcze zima.... Dębowiec 22 stycznia 2014 godzina 15.30 na wszystkich armatkach migają światełka, naśnieżanie tuż tuż...:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogień1473932154 Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Armatki na Dębowcu idą pełną parą ruszyły 5 min temu!!!!!!!!!!! Trzeba przyznać, że nikt nie ma takiego naśnieżania jak Dębowiec:):) Jedna wielka zawierucha:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogień1473932154 Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 http://www.debowiec.beskidy.pl/kamera.php zima przyszła... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Kurzą, aż miło popatrzeć. Wodę mają najczystszą z możliwych czyli kranówkę :shocked: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 niech sypią niech sypią, jak będę jechał do bielska to trzeba będzie zabrać ze sobą narty żeby po pracy zaliczyć pare skrętów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 niech sypią niech sypią, jak będę jechał do bielska to trzeba będzie zabrać ze sobą narty żeby po pracy zaliczyć pare skrętów:) jeden skręt,jeden... ten na końcu do wsiadania na krzesło :laughing: a tak to od góry na krechę,żeby na tej płaskiej końcówce nie stanąć :wink: Nie,nie!!! Żartuję. To fajna górka,jak to pięknie ująłeś, na parę skrętów. Jak dla mnie super. W kilka minut z domowego fotela przesiadam się na "kanapę",i jazda.:applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaroW Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Aqua zaciera rączki i liczy kasę ....:laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 To się Figo musimy kiedyś "spiknąć" i ustawić na "kresce" prosto w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Ja też chce... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Dębowiec jeżdżą.................................... na koniach 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Dębowiec jeżdżą.................................... na koniach Tam naśnieżanie ruszy najwcześniej 8 stycznia, bo urzędasy mają wolne do 6, więc 7 przyjdą do roboty i może podejmą uchwałę w tej sprawie:rolleyes::, choć nie wiem czy nie musi się 14 dni uprawomocniać:tongue:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Dębowiec jeżdżą.................................... na koniach Czy mi się wydaje, że te konie mają narty na nogach..? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogień1473932154 Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Na godzinę 16.15 na Dębowcu migają światełka na niektórych armatkach przygotowują system do włączenia, bo od rana się przygotowywali. Tej nocy w Bielsku zapowiadają do -11 stopni. Włączyli oświetlenie stoku:) http://www.debowiec.beskidy.pl/kamera.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areski Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Na 18.45 status quo, armatki migają, aqua gotowa, stok oświetlony jak choinka widoczny w całym BB. Pewnie nie mogą dodzwonić się do happy birthday mr president, może ma ktoś priv numer?, by poprosić uprzejmie o odpalenie rac, wróć armat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areski Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Na Was zawsze można liczyć! Śnieżą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Kilka zdjęć z dziś z godz.15 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Świecą się te harmaty i dują aż miło... naliczyłem 11 po ciemku... ale pewnie jest ich więcej. Ładnie to wygląda... :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Ja schodziłem dwa dni temu czerwonym szlakiem (drogą) z szyndzielni i uważam że fajne kilku kilometrowe miejsce do zjazdu nawet jeden narciarz zjeżdżał. Chętnie sam bym kiedyś zjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Jeździłem na Dębowcu dwa lata temu. Stok OK. Krótki, jak nasza Wieżyca ale OK. Treningowo rozruchowy. Jedyny szkopuł tego miejsca tylko taki, że krzesło wlecze się jak ślimak. Zmarznąć na nim można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Dzisiaj wybrałem się na Dębowiec, żeby sprawdzić jak sprawuje się najdroższe naśnieżanie na świecie produkujący śnieg zdatny do spożycia Przy okazji zrobiłem kilka zdjęć cennego śniegu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi